Výhrady proti stavbám by se mohly řešit u správního soudu

Obce a občanská sdružení se budou moci obrátit na správní soud, pokud byl podle nich porušen zákon při řízení o posuzování vlivů plánované stavby na životní prostředí takzvaném procesu EIA. Počítá s tím vládní novela, kterou schválil Senát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba. Ilustrační foto.

Stavba. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Novelu nyní musí ještě podepsat prezident.

Úprava normy má ale řadu odpůrců. Těm vadí, že může ohrozit řadu staveb a zmařit tak často vysoké investice. Je tedy možné, že senátoři přijdou s pozměňovacím návrhem.

"Díky tomu se různé občanské iniciativy, obce a další subjekty mohou stát účastníkem řízení. To znamená, že se potom k jejich stanovisku přihlédne a tím to má odkladný význam," popsal pozměňovací návrh občanský demokrat Bedřich Moldan.

Výhrady k novele má i nezávislý senátor Jan Horník: "Není naprosto ideální, já tam vidím různé možné kličky, ale hlavně v praxi se obávám, že můžou být některá práva velmi těžce pošlapaná jak u investorů, tak i u dodavatelů. Jakmile do toho vstoupí soudy, tak mohou vráti všechno nazpátek a může se tak zmařit investice."

Věra Pfeifferová, Lukáš Vincourek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme