Ministerstvo zveřejní místa očkování proti prasečí chřipce

Už dneska bychom měli vědět, kde se bude očkovat proti prasečí chřipce. Kraje měly čas do pátku, aby odevzdaly své návrhy ministerstvu zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

Česká republika má nasmlouvaný milion vakcín. Při současném způsobu očkování to znamená, že se ochrany proti nemoci dočká půl milionu lidí. Konkrétně to budou v první vlně chronicky nemocní a zdravotníci.

Podle nejnovějších vyjádření ministerstva začne očkování na začátku listopadu. Ministerstvo chce vakcíny distribuovat v krajích tak, aby to odpovídalo počtu obyvatel. V první vlně má dostat očkování 160 tisíc zdravotníků.

Někteří z nich ale mají strach, protože vakcíny údajně nejsou dostatečně odzkoušené. Za případné komplikace pak prý nenese odpovědnost výrobce, ale stát. Ministerstvo zdravotnictví komentuje obavy tak, že nikoho k očkování nenutí. Navíc se začne očkovat až ve chvíli, kdy bude vakcína registrovaná a schválená Evropskou lékovou agenturou.

Česká republika nemusí nikam spěchat. Patří k méně zasaženým zemím. Aktuálně je pouze 296 nemocných prasečí chřipkou. Žádný z pacientů pak nemá vážnější komplikace a nikdo na nemoc nezemřel.

Objevují se i výhrady proti souběžnému očkování proti prasečí a sezónní chřipce. Za tím zřejmě stojí dosud nepublikovaná kanadská studie. Podle ní se při očkování proti sezónní chřipce zvyšuje riziko nákazy tou prasečí.

Ale české úřady dál trvají na tom, že očkování proti sezónní chřipce je výhodné.

Milan Kopp, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme