Páteční zákaz jízd kamionů nahradí asi dražší sazba mýtného

Od příštího roku by řidiči nákladních aut, kteří vyrazí na cestu v pátek, mohli zaplatit vyšší poplatek za dálnici, než ti, kteří budou počítat třeba s úterkem. Pro výši mýtného by totiž mělo být rozhodující právě to, jestli je začátek nebo konec týdne, případně, zda je ráno či noc. Uvažuje o tom ministerstvo dopravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona aut u kruhového objezdu v Chrudimi

Kolona aut u kruhového objezdu v Chrudimi | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Podle ministra dopravy Gustáva Slamečky by mělo být nejdražší páteční odpoledne. Cílem je ulevit přetíženým silnicím, na kterých doprava kolabuje nejčastěji právě začátkem víkendu. Změnu v sazbách mýtného umožňuje novela zákona o pozemních komunikacích, kterou začátkem září schválila Poslanecká sněmovna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra dopravy Tomáš Kaas o chystaných změnách v sazbách mýtného

Do konce září by podle náměstka ministra dopravy Tomáše Kaase měla být hotová studie, která řekne, jak by měly být sazby mýtného odstupňovány během týdne i během dne, aby se ulevilo silnicím v dopravních špičkách.

"Ale už nyní je jasné, že nejdražší bude právě páteční odpoledne," řekl Kaas v pořadu Radiofórum a dodal, že vyšší sazba mýtného by tak měla nahradit dlouho odkládaný zákaz jízd kamionů v pátek odpoledne.

K námitce dopravců, že se popisovaná regulace nemůže podařit, protože náklad se dopravuje k zákazníkům podle jejich potřeby a ne s ohledem na sazby mýtného, Kaas uvedl, že jsou typy nákladů, které se musí přepravovat v určitou dobu, ale existuje i mnoho dalších typů nákladů, které je možno přepravovat kdykoliv.

"Dopravci jistě pak zváží, zda mají zaplatit vyšší mýtné nebo jet jindy," domnívá se Kaas, podle něhož rozdíl v sazbách by měl být tak veliký, aby se dopravcům vyplatilo cestu odložit na jiný den než pátek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém mýtném informovali na Rádiu Česko mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka a generální tajemník Sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia Martin Špryňar

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka následně znovu konstatoval ve vysílání Rádia Česko, že tarifikace má především vyřešit dlouhodobý problém se zákazem pátečních jízd kamionů.

Představitel Sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia Martin Špryňar poukázal na to, že návrh tarifikace mýtného se ale týká celého týdne. Navíc dopravci nestihnou plánované změny zohlednit v kontraktech na příští rok.

Alena Adámková, Veronika Sedláčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme