Jaké šance na úspěch má druhý pokus o zákaz Dělnické strany?

Dělali jsme, co jsme mohli, ale i tak je možné, že to ani nyní nevyjde. Tak lze v nadsazené zkratce shrnout slova ministra vnitra Martina Peciny, když oznamoval, že vláda podá nový návrh na zrušení Dělnické strany. Letos na jaře Nejvyšší správní soud zamítl návrh na zrušení této extrémistické strany s tím, že nebyl dostatečně připravený. Tentokrát vláda doufá v úspěch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochod Dělnické strany v Bílině

Pochod Dělnické strany v Bílině | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

"Jsem přesvědčen, že jsme připravili po právní a důkazové stránce nejlepší materiál, jaký jsme mohli připravit," uvedl premiér Fischer. Zdůraznil, že na podobě nového návrhu vláda spolupracovala s policií, odborníky na správní právo z akademické= sféry i s advokátními kancelářemi. Nezveřejní ho však dřív, než dorazí k soudu, aby Dělnická strana nezískala čas na přípravu obhajoby.

Ministr vnitra Martin Pecina alespoň naznačil rozsah shromážděného materiálu. "Má 66 strana a 88 příloh plus dvě DVD a 2 CD disky s audiovizuálními materiály," uvedl Pecina.

Autoři dokumentu si podle něj dali za úkol prokázat, že protiprávní činnost lze prokázat celé politické straně, a nejen jednotlivým jejím členům. Vládu bude u soudu zastupovat advokát Tomáš Sokol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odbornice na extrémismus Petra Vejvodová z Masarykovy univerzity a odborník na extrémní politické jevy Jan Charvát z pražské Fakulty sociálních věd diskutují, zda má druhý návrh na zákaz Dělnické strany šanci uspět u soudu

¸Jak pravděpodobné je, že druhý pokus vyjde?¸

Podle politoložky z Masarykovy univerzity a odbornice na extrémismus Petry Vejvodové politickou stranu možné zakázat je, ale je to složité. "Soudci se k tomu neradi uchylují, volí raději jiné prostředky, jak danou stranu potrestat," řekla Vejvodová v pořadu Radiofórum.

Ani Jan Charvát z pražské Fakulty sociálních věd si není jist, že nový pokus ministerstva vnitra vyjde. "Je dobře, že stát bude zastupovat renomovaný advokát Tomáš Sokol. Soud dal ale minule po technické stránce jasně najevo, co potřebuje, aby bylo splněno a prokázáno, aby mohl tu stranu zakázat. Nejsem si jist, zda se podaří všechny tyto požadavky splnit," uvedl Charvát.

Podle Charváta nebude těžké prokázat, že strana jako celek má napojení na extrémní pravici. "Ale soud stanovil další podmínky - zda představuje reálné nebezpečí pro politický systém, zda proti ní není možné zasáhnout jinak. A myslím, že reálná síla Dělnické strany je ve skutečnosti velmi omezená, takže to bude obtížné prokázat," varuje Charvát. Dodal, že v minulých volbách získala tato strana vždy kolem 30 tisíc hlasů. "Umím si představit, že v parlamentních volbách nezíská ani jedno procento hlasů," předpověděl Charvát.

Oba odborníci se také nedomnívají, že Dělnická strana by byla přímo nebezpečná. "Ale je rozhodně společensky nepřijatelná," prohlásil Charvát. "Demokracii asi přímo neohrožuje, ale nebezpečí představuje proto, že je s ní spojeno násilí a násilných akcí přibývá," uzavřela Vejvodová.

Martin Drtina, Alena Adámková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme