V neděli zadržení squatteři se dostanou před soud už dnes

Před soudem dnes stane první část squatterů zadržených při nedělním zásahu policie na pražském Albertově. Spisy zhruba osmi desítek zadržených, kteří čekají v policejní cele, už přijalo státní zastupitelství, což Radiožurnálu potvrdil státní zástupce Tomáš Bláha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté zadrželi příznivce squatterů v Praze

Policisté zadrželi příznivce squatterů v Praze | Zdroj: ČTK

Státními zástupci zdejšího úřadu byly tyto návrhy akceptovány a v současné době jsou zpracovávány návrhy na potrestání. Ty budou dnešního dne v poledních hodinách expedovány obvodnímu soudu pro Prahu 2," řekl Bláha.

Státní zastupitelství Radiožurnálu potvrdilo, že zatím má zpracovaných osm návrhů na potrestání. Ty pak předá obvodnímu soudu pro Prahu 2 a ještě dnes tito zadržení stanou před soudcem. Podle místopředsedkyně soudu Moniky Křikavové někteří obvinění se mohou dočkat už dnes zjednodušeného hlavního líčení a případně i rozsudku.

První jednání by měla začít po patnácté hodině.

Policie zadržené podezřívá z neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru a za to jim hrozí až dva roky vězení. Ve hře ale nejspíše budou alternativní tresty jako například obecně prospěšné práce. Všechny případy se dnes projednat určitě nestihnou, takže druhá skupina obviněných by pak byla k soudu eskortována až zítra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředsedkyně soudu Monika Křikavová potvrdila, že někteří obvinění se mohou dočkat už dnes zjednodušeného hlavního líčení.

Squatteři v sobotu na celý den obsadili nevyužívaný dům soukromého majitele na rohu Apolinářské ulice a ulice na Slupi v Praze, kde kdysi byly parní lázně. Dovnitř a na střechu budovy se dostalo 25 lidí. Policie je vyzývala, aby budovu opustili, ale marně. Vyšel jen jeden člověk - novinář. Ostatní požadovali beztrestnost, na to ale policie nepřistoupila a při zásahu v neděli ráno zadržela všech 24 lidí.

Martin Drtina, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme