Tučín z Olomouckého kraje se stal Vesnicí roku

Obec Tučín na Přerovsku se stala vítězem celostátního kola soutěže Vesnice roku 2009. Kromě prestižního titulu dostane i dvoumilionovou finanční dotaci na připravované projekty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvíkovec

Zvíkovec | Foto: zvikovec.cz

Na druhém místě skončily Lány na Kladensku, třetí se umístil Žernov na Náchodsku. Výsledky 15. ročníku soutěže v Luhačovicích vyhlásil ministra pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Podle starosty vítězné vesnice Jiřího Řezníčka Tučín vyhrál hlavně díky aktivitě svých spolků: "Já si myslím, že je to díky životu lidí, protože v obci obrovsky funguje spolková činnost."

Vítězná vesnice totiž už předloni získala ocenění Modrá stuha za společenský život v obci. "To nastartovalo vlnu dalšího nadšení a dneska bychom potřebovali další volné víkendy, abychom vůbec všechny aktivity stihli udělat. Spolky totiž neustále vymýšlí nové a nové aktivity a život v obci běží," vysvětluje Řezníček.

Soutěže se zúčastnilo 325 obcí

Do letošního patnáctého ročníku se přihlásilo 325 obcí z celé země a do celostátního kola postoupilo třináct vítězů z jednotlivých krajů.

Loňský ročník soutěže Vesnice roku vyhrálo Lidečko na Vsetínsku díky folklórní činnosti, zmodernizované škole a vizi obecního rozvoje. Za Lidečkem skončily Pikárec z okresu Žďár nad Sázavou a Malenice ze Strakonicka.

Pavel Sedláček, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme