Česko navázalo diplomatické styky s Lichtenštejnskem

Česká republika a Lichtenštejnské knížectví navázaly diplomatické styky. Ministři zahraničí obou zemí Jan Kohout a Aurelie Fricková k tomu v Praze podepsali společné prohlášení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vaduz - hlavní město Lichtenštejnska

Vaduz - hlavní město Lichtenštejnska | Foto: www.llv.li

Prahu a Vaduz zatím rozděloval spor o poválečnou konfiskaci majetku rodu Lichtenštejnů podle Benešových dekretů. Jeho hodnota se odhaduje na sto milionů eur.

Lichtenštejnský kníže Hans Adam důvody konfiskace odmítá s poukazem na to, že jeho rodina neuznala protektorát a podporovala tehdejší exilovou vládu Edvarda Beneše.

Přehrát

00:00 / 00:00

O navázání diplomatických styků s Lichtenštejnskem mluvil na Rádiu Česko ministr zahraničí Jan Kohout

"My jsme rádi, že se teď podařilo známé skutečnosti, týkající se odlišných pohledů na některé majetkoprávní skutečnosti zdolat a můžeme konečně normalizovat naše vztahy," řekl Jan Kohout.

"Majetkoprávní spory se konečně oddělily od společných zájmů a styků. Trvají sice dál, ale už stojí vedle a nejsou provazovány se vzájemnými vztahy," dodal ministr zahraničí.

Minulost bude zkoumat společná komise

Dohodu o navázání diplomatických styků má doprovodit memorandum o vzniku komise, která by zkoumala některé sporné otázky mezi oběma zeměmi.

"Bude to komise historiků. Je to model, který máme například i s Rakouskem. Je to cesta, jak najít porozumění v některých otázkách, ve kterých máme opravdu rozdílné pohledy, uvedl Kohout.

Česko si od navázání diplomatických styků slibuje, že se vzájemná smluvní základna dostane na standardní evropskou úroveň. "Například chceme brzo zahájit jednání o dohodě o zabránění dvojího zdanění a dalších smlouvách v oblasti kultury nebo turistiky," uzavřel Kohout.

Igor Maňour, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme