Papež dostane při návštěvě Česka skleněný džbán s konvičkami

Pod rukama nižborských sklářů vzniká speciální dar pro papeže Benedikta XVI. Svatý otec zavítá do Česka koncem září a od sklářů dostane skleněné karafy. Církevní hodnostáři mu je předají zřejmě na mši ve Staré Boleslavi 28. září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výroba mešního džbánu pro papeže

výroba mešního džbánu pro papeže | Foto: Lucie Zemanová

Skleněný džbán spolu s mešními konvičkami na víno a vodu tvořili skláři z Nižboru doslova s ledovým klidem. Zatímco na všech přihlížejících byla znát mírná nervozita, sami skláři brali výrobu darů pro papeže jako rutinu.

U výroby nechyběl ani majitel sklárny Jiří Rückl. "Je to obrovská prestiž. Musím se pochlubit, že je to podruhé - v roce 1997 jsme vyráběli podobný dar, také mešní konvičky, pro Jana Pavla II., který sloužil s tímto mešním nádobím mši na Letenské pláni," řekl.

Dar pro papeže zatím prošel první etapou výroby. V příštích dnech přijdou na řadu brusiči, kteří do nádob vybrousí potřebný dekor a nakonec se do nich vypískují speciální emblémy. "Bude to osobní emblém Benedikta XVI., emblém Vatikánu, český lev jako symbol české státnosti a profil obrazu svatého Václava," upřesnil Jiří Rückl.

Na mešním nádobí z českého křišťálu pro papeže podle majitele sklárny pracují skuteční odborníci, kteří se podílejí na nejsložitějších zakázkách. Práce skončí kolem 15. září, poté si dar převezme kardinál Miloslav Vlk.

Papež Benedikt XVI. přijede v sobotu 26. září a v Česku stráví tři dny. V neděli bude sloužit mši na letišti v Brně-Tuřanech pro desetitisíce poutníků, v den svátku svatého Václava zavítá na Svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi.

Přečtěte si také:
Hostie pro papeže Benedikta XVI. budou hotovy do konce týdne
Návštěva papeže Benedikta XVI. v České republice
V Česku vrcholí přípravy na návštěvu papeže Benedikta XVI.
Na bohoslužbu s papežem se chystá více lidí než na Madonnu
Papež Benedikt XVI. navštíví Svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi

Martin Hromádka, Lucie Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme