Stát vydá dluhopisy na úhradu škod po povodních

Stát co nejdříve vydá povodňové dluhopisy v hodnotě až sedm miliard korun a první peníze z nich pošle do postižených oblastí Česka ještě letos. Dohodl se na tom rozpočtový výbor sněmovny a poslal normu do parlamentu a k dalšímu schvalování s tím, že má přijít na pořad jednání co nejrychleji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodněmi stržený most (ilustr. foto)

Povodněmi stržený most (ilustr. foto) | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Celkové škody v Česku způsobené letošními povodněmi jsou sečteny na 7 miliard korun a právě na tuto sumu vydá ministerstvo financí cenné papíry, protože jiné zdroje na tyto účely momentálně nemá, vysvětlil ministr Eduard Janota.

"Protože nemáme jiné finanční krytí, stejně jako obce a kraje, tak vydáme speciální povodňové dluhopisy s jediným možným využitím těchto prostředků - na odstranění škod po povodních. S Evropskou investiční bankou je předjednáno, že tyto dluhopisy odkoupí. Její úrok je příznivější, než kdybychom šli s těmi dluhopisy normálně na trh. Splatnost dluhopisů je do 35 let," vysvětlil Radiožurnálu Janota.

Ministerstvo financí navrhuje, aby zákon o vydání dluhopisů byl schválen Poslaneckou sněmovnou již v prvním čtení. Emise povodňových dluhopisů ale na programu zářijové schůze sněmovny není. Poslanec a zpravodaj návrhu Ladislav Šustr (KDU-ČSL) byl proto dnes výborem pověřen, aby na začátku schůze tento bod navrhl.

Povodně, které koncem června postihly část Čech i Moravy, byly třetí nejtragičtější v novodobé historii Česka a vyžádaly si 15 obětí. Celkové škody se odhadují na více než 8,5 miliardy korun, z toho na státním majetku 6,85 miliardy.

ŘSD: Škody na silnicích po povodni budou kolem miliardy korun
Kvůli povodním přijde státní rozpočet o miliardy korun
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze
Kvůli povodním přijde státní rozpočet o miliardy korun

Vladan Dokoupil, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme