Vláda nakoupí milion dávek vakcíny proti prasečí chřipce

Česko nakoupí milion dávek vakcíny proti prasečí chřipce. Toto množství má vystačit pro půl milionu lidí, především zdravotníků. Rozhodla o tom vláda s tím, že vakcínu dodá firma GlaxoSmithKline.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Vít, Jan Fischer, Dana Jurásková

Michael Vít, Jan Fischer, Dana Jurásková | Zdroj: ČTK

"Tato firma nám garantuje to, že vakcíny může dodávat už v podzimních měsících," uvedl po mimořádném jednání vlády premiér Jan Fischer. Druhým zájemce, firma Novartis, to podle něj zaručit nemohl.

Oproti původnímu plánu získat vakcínu pro čtvrtinu Čechů ale bude dávek podstatně méně. Vláda se totiž dlouho nemohla dohodnout s výrobci na podmínkách, které navrhovala.

Firmy nechtěly zaručit požadovaný objem ani dobu dodávky, odmítaly i nést odpovědnost za případné nežádoucí účinky. Podle Fischera dali výrobci vládě najevo, že pokud nepřijme jasné stanovisko do dnešního poledne, tak z jednání odstoupí. Proto také premiér svolal mimořádné zasedání kabinetu.

Stát musel podle ministryně uzavřít nevýhodnou smlouvu

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková přiznala, že smlouva, kterou dnes podepsala, není pro Česko výhodná. Vláda prý doufala, že dospěje při jednání ke kompromisu, ale nepovedlo se to, protože firmy si podle ministryně jsou vědomy svého výhodného postavení v situaci narůstajících počtů nemocných prasečí chřipkou. Vakcíny nabízejí pouze čtyři výrobci na světě.

"Považovala jsem velmi neseriózní postoj firem ve chvíli, kdy bylo na začátku jednání konstatováno, že je ochota dospět ke kompromisu, ale po více než měsíci jsme se dostali v podstatě na začátek. To je i důvod, proč jsme zvažovali odmítnutí dalšího postupu ve smluvních vztazích a proč jsme dostali ultimatum, že se buď vyjádříme k návrhu smlouvy v termínu, který firmy stanovily, nebo prodají očkovací látky jinde," podotkla Jurásková.

Důvod uzavření smlouvy podle ní spočívá v tom, že vláda chtěla zajistit alespoň minimální chod státu, pokud by skutečně vypukla pandemie. Vakcíny budou přednostně dostávat vybraní zdravotníci, hasiči, vojáci, policisté, ale například i pracovníci v energetice a dalších strategických provozech. První dodávka očkovací látky by měla přijít koncem září, dávka se očkuje ve dvou stupních.

Lidé by se měli nechat očkovat proti běžné chřipce

Podle ministryně bude stát s výrobci vakcín a antivirotik dál jednat. Lidem, na něž se vakcína nedostane, resort doporučuje, aby se nechali naočkovat proti běžné sezónní chřipce, která má stále závažnější charakter než prasečí chřipka. "Už v tuto chvíli jsou pacienti, které mají zdravotní riziko, očkování proti sezónní chřipce, a pokud indikace je v pořádku, tak je očkování hrazeno ze zdravotního pojištění," doplnila Jurásková.

Lidé by si měly tyto vakcíny objednat přes své praktické lékaře. Jak ve vysílání Radiožurnálu potvrdil hlavní hygienik České republiky Michael Vít, dávek by mělo být dost. "Budou dostupné v těch množstvích, které jsme měli minulý rok. Už jsme informovali dovozce, že pravděpodobně Česká republika bude mít požadavek na vyšší zásobení," uvedl Vít.

Česko má zatím potvrzených 217 nákaz prasečí chřipkou. Nemoc měla dosud u pacientů lehký průběh, nikdo nezemřel. "Patříme mezi státy, které mají nejnižší výskyt onemocnění. Nedochází zatím k interhumánnímu přenosu, jako je tomu v Anglii nebo v Německu," zdůraznil Vít. Odborníci ovšem varují, že na podzim se může počet nemocných prudce zvýšit. V případě pandemie byl podle odhadů mohly onemocnět tři miliony lidí, 40.000 by se léčilo v nemocnici s komplikacemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor o prasečí chřipce s hlavním hygienikem Michaelem Vítem v poledních Ozvěnách dne

K tématu si můžete také přečíst:
Podpis smlouvy o nákupu vakcíny proti prasečí chřipce se odkládá
Česko se nedohodlo s firmou Baxter na dodávkách vakcíny proti nové chřipce
Počet nakažených prasečí chřipkou stoupá, stát připravuje nová opatření
Úmyslné nakažení prasečí chřipkou je podle ministryně zdravotnictví nesmysl
Odborníci čekají v Česku prudký nárůst onemocnění prasečí chřipkou
Cena vakcín proti prasečí chřipce se odvíjí od rezervací
Počet nakažených prasečí chřipkou stále stoupá. Vláda se připravuje na pandemii
D. Rath: Prasečí chřipka je mediální bublina
Prasečí chřipkou by mohly v Česku onemocnět dva miliony lidí

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme