Kvůli olympiádě vždy trpí místní příroda. Ani Soči není výjimkou

Ruští pořadatelé přes zahájením olympijských her v Soči slibovali, že sportovní svátek bude ekologický a životní prostředí kvůli němu neutrpí. Tak jako při žádné jiné olympiádě to ani zde tak úplně neplatí. A kdo si dovolil na to upozornit, byl tvrdě potrestán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský areál v Soči

Olympijský areál v Soči | Zdroj: Reuters

Jedním z hesel olympiády v Soči bylo: hry v souladu s přírodou. Podle některých Rusů asi platí, ale podle řady místních spíše ne. Zejména lidé, kteří pamatují původní divokou a panenskou přírodu Kavkazu, jsou zoufalí.

Místa, kde vyrostlo rozsáhlé olympijské centrum, jsou už nenahraditelně zničená. Ale podobně se asi v minulém století měnila kvůli lyžařům údolí v Rakousku nebo Itálii.

Místním lidem nejvíce drásá srdce několikaproudová silnice a železnice, která vede od moře až k horám v Krasné Poljaně. Tento projekt, stejně jako průseky pro lanovky, nejvíce změnil ráz místní přírody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak jdou dohromady olympijské hry a ekologie, zjišťoval zvláštní zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

„Ne všechno se mi líbí. Cesta a koleje vedou přes unikátní místa. Maximálně jsme se ale snažili chránit přírodu, vysázeli jsme už tisíce nových stromů,“ říká zástupkyně ruských drah.

„Nikdy v historii olympijských her se nestalo, že by kvůli nim netrpěla místní příroda. To je prostě norma. Ale faktem je, že díky hrám myslíme na přírodu mnohem víc,“ tvrdí zlatý medailista ze Soči Aleksej Vojevoda.

Za kritiku tři roky vězení

Proti zásahu olympijských her do přírody se odvážil protestovat místní ekologický aktivista Jevgenij Vrtiško. Dlouhodobě kritizoval organizátory her, že znásilňují mimořádně cennou přírodu. Na plot rezidence gubernátora, který si ji postavil v národní parku, pak nastříkal nápis To je náš les.

Soud ho za to poslal za výtržnictví na tři roky natvrdo za mříže. Pokud tedy snad vznikl dojem, že se Rusko během olympiády změnilo, ukázal se tímto jako mylný.

Mezinárodní olympijský výbor před pár dny požádal o vysvětlení, proč byl takto tvrdě potrestán právě Jevgenij Vrtiško. Ruské úřady však mlčí a na výzvu nereagují.

Potrestání každopádně zafungovalo jako varování pro další ruské ekologické aktivisty, protože během her se už nikdo k žádnému protestu neodvážil.

Petr Vavrouška, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme