Hokejisté Kanady obhájili titul olympijských šampionů

Poslední zlaté olympijské medaile vybojovali na Hrách v Soči hokejisté Kanady. Ve finále zvítězili obhájci prvenství 3:0 nad Švédskem díky gólům Toewse, Crosbyho, Kunitze a také díky druhému čistému kontu za sebou brankáře Price. Seveřanům chyběl Nicklas Bäckström kvůli dopingovému nálezu na pseudoefedrin, který podle mluvčího Švédského olympijského výboru užil na alergii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítěz olympijského turnaje v Soči - hokejisté Kanady

Vítěz olympijského turnaje v Soči - hokejisté Kanady | Zdroj: Reuters

Kanada začala svižně a hned v první minutě mohl skórovat Bergeron, ale Lundqvist ve švédské brance byl proti. Na druhé straně už překonal Price Nyquist a při Kanadě stálo štěstí, protože puk zastavila tyčka.

Jinak hrály oba týmy prvních deset minut sice ve vysokém tempu, ale bylo patrné, že hlavním úkolem je neinkasovat a neudělat zbytečnou chybu nebo zbytečný faul, který poslal mužstvo zbytečně do oslabení.

Na začátku jedenácté minuty vyrovnala Kanada na tyčky. Z levé strany vystřelil Bergeron a Lundqvista zachránila branková konstrukce. Při další šanci zámořského celku už švédský gólman kapituloval. Po přihrávce Cartera z pravé strany se před Lundqvistem nejlépe zorientoval Toews a tečoval puk do branky - KANADA - ŠVÉDSKO 1:0!

Pět minut před koncem první třetiny mohla Kanada zvýšit při přesilové hře, když na trestné lavici seděl Ericsson, ale hokejisté Tre Kronor oslabení zvládli a nedovolili soupeři odskočit na rozdíl dvou gólů. V závěru úvodní dvacetiminutovky obdržel za hru vysokou holí dvouminutový trest Kunitz a Švédsko zahájilo druhou část v početní výhodě.

Seveřanům se v úvodu druhé části přesilová hra nevydařila, brankář Price musel zasahovat jen při pokusu Alfredssona a s tím si poradil. Větší problémy měl jeho protějšek při střele St. Louise, kterou zkrotil díky pomoci obránců.

Při další příležitosti Cartera už zasáhl Lundqvist jistě. Chybu naopak udělal jeho spoluhráč Silfverberg, který nikým neatakován vyhodil puk z obranného pásma mimo kluziště a dostal dvouminutový trest za zdržování hry.

Ve finále olympijských her Kanada - Švédsko střílí Toews úvodní gól Kanady | Foto: Reuters

V přesilové hře stálo při Švédsku štěstí, když Perry dostal ideální přihrávku mezi kruhy, ale netrefil odkrytou část Lundqvistovy branky. Kanada tak přesilovou hru nevyužila a hned po jejím skončení musel vytáhnout těžký zákrok Price po střele Sedina.

Ve 30. minutě se vytáhl parádním zákrokem Lundqvist, když zneškodnil střelu Perryho z bezprostřední blízkosti. Vzápětí vyřešil i velký závar po střele St. Louise a v další šanci Kanady nepřekonal švédského brankáře Weber. Price musel vyřešit nepříjemně tečovanou střelu Berglunda.

Čtyři minuty před skončením druhé třetiny získal po chybě švédského obránce puk Crosby a samostatný únik zakončil kanadský kapitán parádním blafákem do bekhendu. KANADA - ŠVÉDSKO 2:0!

Ve druhé třetině byla Kanada aktivnější a po zásluze se dostala do dvougólového vedení. Švédi se často dostali do úzkých a několikrát je ještě podržel brankář Lundqvist.

I ve třetí třetině začali aktivněji Kanaďané a po ráně Doughtyho pomohla Lundqvistovi tyč. Na druhé straně se pokusil překvapit Price v kanadské brankce Berglund, ale jeho střela byla sražená do ochranné sítě.

Jedenáct minut před třetí sirénou vybojoval puk Kunitz, najel si na levý kruh, odkud vypálil a puk se od horní tyčky odrazil do brány. KANADA - ŠVÉDSKO 3:0!

Po oddechovém času, který si vzal Pär Marts, se výběr Tre Kronor tlačil za každou cenu do útoku, zatímco obhájci titulu hrozili z brejků, jeden takový nevyužil Benn. Pozorná kanadská obrana soupeře do větších šancí nepouštěla.

Radost kanadských hokejistů po zisku devátého olympijského titulu na Hrách v Soči | Foto: Reuters

Poslední dobrou příležitost pohnout skóre měl necelé dvě minuty před koncem Nash, který se protáhl po pravé straně až před Lundqvista, ale zblízka ho nepřekonal. Závěrečnou střelu vyslal Hagelin, pak už se ale v hale Bolšoj mohly začít předávat medaile. Zimní olympiádu vyhráli Kanaďané podeváté v historii, čímž se v čele odpoutali od sborné s osmi triumfy.

Finále:
Kanada - Švédsko 3:0 (1:0, 1:0,1:0)
Branky a nahrávky: 13. Toews (Carter, S. Weber), 36. Crosby, 50. Kunitz. Rozhodčí: Meier (USA), Sutherland - Amell, Devorski (všichni Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 11 076
Sestavy:
Kanada: Price - S. Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester - Carter, Toews, Marleau - Kunitz, Crosby, Bergeron - Perry, Getzlaf, Benn - Nash, Duchene, Sharp - St. Louis. Trenér: Mike Babcock
Švédsko: Lundqvist - Jonathan Ericsson, N. Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, E. Karlsson, Edler - L. Eriksson, Jimmie Ericsson, D. Sedin - M. Johansson, Silfverberg, Landeskog - Steen, Berglund, Alfredsson - Hagelin, Nyquist, Krüger. Trenér: Pär Marts

Přehled oceněných hráčů turnaje hokejistů na OH v Soči:

Nejlepší hráči na jednotlivých postech podle direktoriátu turnaje:
Brankář: Carey Price (Kanada),
obránce: Erik Karlsson (Švédsko),
útočník: Phil Kessel (USA)

Nejužitečnější hráč podle akreditovaných novinářů: Teemu Selänne (Finsko)

All star tým podle akreditovaných novinářů:
Henrik Lundqvist - Erik Karlsson (oba Švédsko), Drew Doughty (Kanada) - Teemu Selänne (Finsko), Phil Kessel (USA), Mikael Granlund (Finsko)

Play-off hokejového turnaje ZOH Soči 2014 | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme