Královsky zbohatnout nebo také skončit ve vězení. I tak svět odplácí za účast na olympiádě

Olympiáda v Riu skončila a národní svazy vyplácejí sportovcům slíbené prémie. Na někoho čekají zlaté boty, jiní dostanou byty či pozemky nebo peníze. Některé olympioniky ale čekaly po návratu do vlasti těžké chvíle. O špatné formě budou přemýšlet ve vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Krpálek se svou zlatou medailí

Lukáš Krpálek se svou zlatou medailí | Zdroj: Reuters

Absolutně nejštědřejší je tchajwanský olympijský výbor. Pětadvacetiletá vzpěračka Hsu Shu-ching vyinkasovala za svou zlatou medaili v přepočtu téměř 17 milionů korun.

Velmi uznalý je i singapurský olympijský výbor. Ten poslal svému zlatému plavci Josephu Schoolingovi v přepočtu skoro 12,5 milionů korun, ovšem dvacet procent z toho si Singapur strhne jako dotaci na sportovní kempy pro nadějné sportovce.

Štědré prémie čekají také na ázerbájdžánské sportovce, za zlato dostanou 510 tisíc dolarů (12,4 milionu korun). Nemalé finanční přilepšení přinese zisk medaile i reprezentantům Kazachstánu, 250 tisíc dolarů.

Čeští sportovci dostanou za individuální zlato 1,75 milionu korun, za stříbro 875 tisíc a za bronz 525 tisíc korun. Američané, kteří měli na hrách vůbec nejúspěšnější výpravu, dostávají za zlato 25 tisíc dolarů (asi 700 tisíc korun), Němci 20 tisíc eur.

Úspěšní olympionici nedostávají ale jen peníze, na některé čekají i jiné bonusy. Třeba v Jižní Koreji nebo v Maďarsku se mohou ti nejlepší reprezentanti těšit na doživotní rentu, kterou jim bude vyplácet stát.

A například sportovci, kteří vybojovali zlaté medaile pro Írán, dostali od vlády lukrativní pozemky, dále zlaté mince za skoro dva a půl milionu korun, a dokonce prý i zlaté boty za dalších 800 tisíc korun. A navrch ještě zbrusu nové auto.

Mnohem skromnější odměna čeká třeba reprezentanty Švédska. Národní olympijský výbor pro ně připravil plyšové olympijské maskoty.

Mugabe nechal olympioniky zatknout

Ne všichni olympionici se vejdou na stupně vítězů a někteří si porážku asi budou dlouho pamatovat. Bude to asi 31 sportovců ze Zimbabwe. Jakmile přistáli na mezinárodním letišti v Harrare, policie je prý eskortovala do vězení.

Prezident Zimbabwe Robert Gabriel Mugabe se dožívá 92 let | Foto: Reuters

Prezident Mugabe prohlásil, že tihle sportovci jsou krysy a že když nedokázali vybojovat alespoň čtvrté nebo páté místo, patří do vězení. Jak dlouho tam olympioniky nechá, zatím neřekl.

Velmi tvrdým postojem k neúspěšným sportovcům je známa také Severní Korea. Její reprezentanti měli od nejvyššího vedení země měli za úkol přivézt minimálně 5 zlatých medailí, plus dalších 12 z jiného kovu. To ale nesplnili, celkem severokorejská výprava vybojovala sedm medailí, z toho dvě zlaté. Co bude následovat, ještě není jasné.

Některá média už spekulují o tom, jestli olympionici, kterým to v Riu nevyšlo, neskončí v pracovních táborech nebo v dolech. I to už se v minulosti v KLDR stalo.

Své o trestu vědí například i někdejší fotbaloví reprezentanti. Ty po návratu z mistrovství světa v Jihoafrické republice v roce 2010, kde třikrát prohráli, doma čekal trest v podobě veřejného zostuzení.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme