Zlínsko se vypořádává s následky bleskových povodní

Na Moravě likvidují následky bleskových povodní. Přinesly je přívalové deště, které zaplavily silnice a desítky domů v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Povodně za sebou také zanechaly jednoho pohřešovaného a jednoho zraněného člověka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v obci Neubuz na Zlínsku odstraňují následky přívalového deště

Lidé v obci Neubuz na Zlínsku odstraňují následky přívalového deště | Zdroj: ČTK

Během noci záchranáři vyjížděli k řadě případů čerpání vody ze zaplavených domů, ale také na pročišťování kanalizací, uvolňování toku nebo odstraňování překážek z komunikací. Na některé proud vody splavil i bahno z polí a musely být uzavřeny.

V obci Trnava na Zlínsku rozvodněný potok strhl člověka, který zmizel pod hladinou. Ani po hodině intenzivního pátrání se ho ale nepodařilo najít. Velitel zásahu potvrdil, že záchrana člověka z takové situace je obecně za hranicí přežití. Rodině utonulého nabídli záchranáři psychologickou pomoc, po pohřešovaném stále pátrají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v nejvíce postižené obci- Bystřici pod Hostýnem, přiblížil na radiožurnálu redaktor Pavel Sedláček.

Přívalová vlna zavinila také zranění muže ve Všemině, který spadl do kanalizace. Ještě před příjezdem hasičů ho vyprostili místní lidé. Pak byl předán do péče záchranné služby. Kvůli zaplaveným komunikacím policie také zastavila vjezd do obce.

Zřejmě nejsilněji zasáhla voda Bystřici pod Hostýnem a okolní obce. Dnes už je situace klidnější, přestože stále prší. V Bystřici ráno zasedla povodňová komise, která hodnotila aktuální situaci. Barbora Janečková z tamní radnice Radiožurnálu řekla, že odříznuty od světa zůstávají obce Brusná a Rusava, kde se zřítila silnice. Velké problémy podle ní také působí spodní voda.

„Ty nánosy z hor – písek a kamení – ucpaly kanálové výpusti, takže je potřeba to čistit a odklízet kameny z cest. Také spadly některé stromy, takže i tady je potřeba zasáhnout. Ale v podstatě je ohrožen stále jen majetek, takže je to ještě dobré, nejde tady někomu o život,“ přiblížila.

Lidé v obci Neubuz na Zlínsku odstraňují následky přívalového deště, který způsobil vylití místního potoka Všeminky | Foto: ČTK

Někteří lidé v Bystřici ostře žádají protipovodňová opatření: „Včera nám to proteklo barákem. Letos už to mělo být hotové – ty můstky by se probouraly a udělaly by se jen nájezdy bez rour, aby to protékalo durch.“

Bystřická místostarostka Ladislava Bělíková se ale hájí, že mostky nejsou v majetku města. „Jsou to soukromá přemostění korýtka potoku, který je jinak polosuchý. Ale musí si to vyřešit ti majitelé,“ uvedla.

V několika částech kraje se situace již stabilizovala a voda začíná opadat, jinde se pokračuje ve zpevňování hrází z pytlů. Zlepšení situace zaznamenali například na Holešovsku i v Hulíně.

Věra Hotařová, Monika Rybáková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme