Uherský Brod uctil oběti útoku. Starosta si stěžuje na nedostatek informací

SLEDOVALI JSME ONLINE. Pozůstalí po obětech úterního útoku v Uherském Brodě dostanou od města peníze. Finanční pomoc až do výše půl milionu korun dnes schválili zastupitelé města. K útoku došlo včera odpoledne, starší muž vtrhl do uherskobrodské restaurace Družba a zastřelil tam osm lidí a nakonec i sám sebe. Památku obětí dnes uctili lidé na dopoledním pietním aktu. Vedle myšlenek na oběti a pozůstalé se však také rozhořel spor o zveřejňování informací při podobných událostech. Jeho hlavními aktéry jsou starosta Uherského Brodu a ministr vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Uherském Brodě uctili památku obětí střelby

Lidé v Uherském Brodě uctili památku obětí střelby | Zdroj: ČTK

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) si stěžoval na to, že v průběhu útoku i po něm měl jen velmi málo informací.

„Minimálně vedení obce, minimálně starosta by měl být v každém okamžiku pokud možno co nejpřesněji informován, protože je styčným důstojníkem za město. Jsem osobou, na kterou se obyvatelé obracejí, včetně pozůstalých. A já nebyl schopen jim podat žádné upřesňující informace,“ uvedl Kunčar.

Starosty se zastal i Svaz měst a obcí. „Bez informací starosta nebo starostka nejsou schopni zajišťovat služby, které by obce měly zajišťovat pro své obyvatele. Pokud policie po ukončení zásahu neposkytla úplné informace o tom, co se tam stalo, tak samozřejmě pochybila,“ řekl předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek z ODS.

Naopak přístup Kunčara, který byl při skouposti policie pro média dlouho hlavním zdrojem informací, kritizoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Jedním z rizik včerejšího policejního zásahu byla upovídanost pana starosty. Profesionální terorista by nad takovým online zdrojem zaplesal,“ napsal Chovanec na svém twitterovém účtu.

„Železným pravidlem je přísné řízení informací, jež mohou přes média zneužít pachatelé. Bohužel je třeba si na to zvykat,“ dodal později.

Podle poslance a místopředsedy Poslanecké sněmovny Petra Gazdíka (STAN) nebylo vhodné, aby starosta Uherského Brodu zveřejnil některé informace o zásahu (do živého vysílání starosta údajně uvedl, že se na toaletách podniku ukrývá člověk, pozn. red.), ale sdílí i kritiku na adresu policie.

„Toto by se v žádném případě nestalo, kdyby policie dostatečně informovala pana starostu o tom, co se vlastně v jeho městě děje. Já chápu, že se to nemuselo stát ihned – v deseti nebo patnácti minutách – ale ta celá akce do doby, než zásahová jednotka zasáhla, trvala hodinu a půl,“ podotkl Gazdík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O událostech v Uherském Brodě mluvili reportér ČRo Roman Verner a místostarosta města Jan Hrdý. Komentář přidal právník Martin Kloubek

Gazdík poukázal i na to, že zatímco už i média přinášela o zásahu informace, starosta nevěděl nic jistě. „Myslím, že by stálo za zvážení, co s tím dál dělat,“ řekl Gazdík s tím, že to není první případ – podobně prý měla málo informací samospráva i při výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích.

Policisté svůj přístup v Uherském Brodu obhajují. „Policie České republiky bude zveřejňovat nějakým přijatelným tempem a hlavně v souladu se zákony tohoto státu nějaké informace, které budou ověřené, které budou smysluplné a samozřejmě, že od nás neuslyšíte jakoukoli spekulaci nebo jakoukoli informaci, která by byla v rozporu s etikou nebo služebními postupy,“ uvedl dnes šéf zlínské krajské policie Jaromír Tkadleček.

Policisté se střelcem z Uherského Brodu před zásahem vyjednávali

Číst článek

Přece jen však dnes policie oproti včerejšku už řekla víc. Jaromír Tkadleček popsal, že první informací o střelbě dostali policisté ve 12:38. Na místo dorazila do deseti minut dvoučlenná hlídka, která šla do budovy. V místnosti byli lidé na zemi, někteří seděli a nebylo zřejmé, co se stalo. „Pachatel po policistech zahájil palbu,“ přiblížil Tkadleček.

Střelce podle něj viděli od vstupu v protilehlém rohu restaurace za barem. Byla vidět jen hlava a ruka se zbraní. Následovala snaha o vyjednávání, pak do objektu vnikla zásahová jednotka a muž se sám zastřelil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj pohled na komunikaci starosty a policie při incidentu v Uherském Brodě nabídl poslanec Petr Gazdík (STAN)

Vzpomínku obětem včerejší střelby věnovali dnes dopoledne obyvatelé Uherského Brodu. „Je to největší tragédie v dějinách Uherského Brodu,“ uvedl starosta Kunčar, který vyslovil účast pozůstalým.

Před budovou restaurace v Uherském Brodě dnes vzpomínal i Jiří Nesvázal. Jeho syn byl v restauraci právě ve chvíli, kdy do ní střelec vtrhl a začal pálit.

„Když střelec přišel do hospody a bez jediného slova začal střílet, Jirka se schoval pod stůl. A v té chvíli, když střelci došly náboje, měnil si zásobník, tak Jirka vystartoval zpoza stolu a hodil po něm židli – tak si zachránil život,“ popsal.

Informace jsem získával pouze zprostředkovaně, stěžuje si starosta Uherského Brodu

Číst článek

Třiašedesátiletý útočník byl dlouhodobě nezaměstnaný a zřejmě kvůli tomu trpěl depresemi. Údajně zažíval šikanu a obviňoval úřady, že jeho situaci nijak neřeší.

Podle psychologa Jiřího Brančíka ale mohla být tato šikana jen domnělá. Upozornil, že lidé v podobných situacích mohou takový čin napodobit.

„Bombardování v souvislosti s globalizací světa tím, že tam a tam se dějí tyto činy – a často to jsou akce těchto takzvaných šílených střelců. A efekt nápodoby tady může fungovat,“ řekl Brančík.

Včera večer musela policie vniknout také do domu útočníka, kde se zavřela jeho manželka. Žena pak z domu vyšla v doprovodu policistů a záchranářů.

Obě místa – místo činu i dům útočníka – policie uzavřela a bude tam dál vyšetřovat.

Uherský Brod uctívá památku obětí | Foto: ČTK

Základní údaje o zbraních, které použil útočník v Uherském Brodě. | Foto: ČTK

Střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě | Foto: ČTK

Milan Kopp, ČTK, Pavel Sedláček, kov, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme