Středočeská rada seniorů zřídila bezplatnou bytovou a sociálně-právní poradnu

Sociálně-právní a bytovou poradnu otevřela v lednu zřízená Krajská rada seniorů Středočeského kraje. Konzultace jim poskytuje zdarma, odpoví jim do pěti dnů. Poradna sídlí v Kladně, kde shodou okolností strážníci loni v létě zprovoznili takzvanou Senior-linku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivní senioři v Mladé Boleslavi

Aktivní senioři v Mladé Boleslavi | Foto: Jana Huzilová

Besedu pro seniory pořádají kladenští strážníci každý poslední čtvrtek v měsíci. Téma je vždy aktuální, často si ho senioři volí sami. Naposled to bylo vypalování trávy.

„Nejvíce je zajímají témata, která jsou stále aktuální – podomní prodej, jak se bránit před okradením na ulici. Děláme besedy na téma sebeobrana seniorů, jak se mají chovat v dopravě,“ vyjmenovává mluvčí kladenských strážníků Markéta Fröhlichová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bytové a sociálně-právní poradně informovala redaktorka Alena Rokosová

On loňského léta pro ně navíc zřídili speciální Senior-linku. S nápadem prý přišli přímo senioři a podle strážníků teď tolik nevyužívají tísňovou linku 156.

„Funguje od pondělí do pátku, v době od 8 do 17 hodin. Je to linka 312 604 604. Občané si zde mohou ověřit, zda se jedná například o pracovníka firmy, za kterou se vydává, nebo zda se jedná o podvodníka,“ říká Fröhlichová.

V kladenské ulici Cyrila Boudy sídlí od října i kancelář nově zřízené Krajské rady seniorů Středočeského kraje. Ta od ledna provozuje sociálně-právní a bytovou poradnu pro všechny středočeské seniory. I když zatím ne všichni o ní slyšeli.

„Neslyšela jsem o ní, nevím o tom. Vím jen o lince pro seniory, tu mám doma napsanou v kalendáři, kdyby se něco stalo,“ říká paní Miloslava, pravidelná účastnice besed u strážníků.

Myšlenka vytvořit tento typ občanské poradny pro seniory přichází od Rady seniorů České republiky.

„Byla důsledkem sociálního postavení důchodců, kterých je dnes 1,5 milionu. Je to obrovská síla a přijetím různých zákonů a předpisů se senioři dostávají do složité sociální situace,“ říká předseda středočeské rady seniorů Miloslav Vajs.

Zodpoví všechny dotazy

Od ledna už právnička Jitka Kociánová zodpověděla kolem čtyřiceti dotazů. Miloslav Vajs upozorňuje, že v poradně zdarma zodpoví všechny dotazy, které dostanou. A to během tří až pěti dnů.

Právnička zdůrazňuje, že nejde o advokátní, ale o občanskou poradnu, která zodpovídá dotazy, které senioři běžně řeší. Mezi nejzávažnější problémy, se kterými se potýkají, patří právě bytové a s tím související sociálně-právní otázky.

„Běžně se v poradně setkáváme i s dotazy typu jak s majetkem, co s dětmi, jak vyreklamovat zboží. Bohužel jsme měli i několik případů, které jsou teď velmi populární díky dokumentu Šmejdi," říká Kociánová.

Poradnu je možné kontaktovat buď osobně vždy ve čtvrtek od 13 do 16 hodin v Domě Techniky v ulici Cyrila Boudy, dopisem, e-mailem nebo faxem na čísle 312 522 874.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme