Reakce na žďárskou tragédii. Školy v Praze 5 budou mít u vchodu videotelefony

Od nového školního roku budou mít některé školy v Praze 5 u vstupních dveří videotelefon. Přístroje mají přispět k tomu, aby do školních budov nevstupovali lidé, kteří tam nemají co dělat nebo mohou být nebezpeční. Je to mimo jiné reakce na předloňský útok ve Žďáře nad Sázavou, kde psychicky nemocná žena ubodala ve škole studenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní třída

Školní třída | Foto: stock exchange

Příchozího, který zazvoní třeba s tím, že jde vyzvednout dítě z družiny, si budou moci družinářky hned pohlédnout přes mobilní telefon.

„Budou pořád připojené na síti,“ vysvětluje montážní technik Josef Dvořák, který právě instaluje zařízení ve smíchovské škole Grafická.

Přehrát

00:00 / 00:00

Praha 5 vybavuje vchody některých škol videotelefony. Příspěvek natočila redaktorka Lída Křesťanová

„V momentě, kdy tady někdo u dveří zazvoní, tak uvidí obraz i uslyší zvuk. Pak mohou posoudit, jestli toho člověka pustí,“ dodává Dvořák.

Dělníci budou v této základní škole pracovat ještě asi týden. Je třeba odstranit předchozí zařízení, natáhnout kabely, vytvořit bezdrátovou síť a vše uvést do chodu.

Videotelefony by měly přispět k tomu, aby se žáci, ale i pedagogové cítili bezpečněji. Je to reakce na předloňský tragický útok psychicky nemocné ženy ve Žďáře nad Sázavou, ale nedobré zkušenosti mají i přímo na Praze 5 – před dvěma v jedné místní škole napadli rodiče učitelku svého dítěte.

Radnice za kontrolu vchodů 11 základních škol zaplatí osm milion korun. „Vzhledem k té bezpečnostní situaci, která kolem nás je, tak odmítám nebo odmítáme počítat,“ říká předseda školského výboru Prahy 5 Martin Damašek (TOP 09).

Učitelé, družinářky nebo také školník budou v Základní škole Grafická novou techniku zkoušet poslední prázdninový týden. Od 1. září se bez identifikace obličeje přes mobil do budovy nikdo nedostane.

ČRo, Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme