Při státních maturitách se kontrolují i tužky studentů

Maturanti postávající před školou v obleku anebo ve svátečních šatech, tak vypadalo ráno před středními školami v celé republice. Státní maturitu z českého jazyka skládali také studenti v Duchcově na Teplicku. Tamní průmyslová škola připravuje, jako jedna ze dvou v Čechách, na svou práci budoucí geodety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

testy státních maturit

testy státních maturit | Foto: Tomáš Adamec

V šedém obleku s oranžovou košilí postával před školou i Radek Vlček, nervózní podle svých slov nebyl vůbec: „Dneska je to úplně v pohodě. Myslím si, že čeština je z maturity to lehčí,“ říká. Pro štěstí každopádně ráno vycházel pravou nohou. „Dám si kafe, cigáro. Musím se prostě trochu uvolnit,“ doplňuje Vlček.

Průmyslová škola v Duchcově je spojena s místním gymnáziem. Dohromady na obou školách dnes státní maturitu z češtiny skládalo zhruba sedm desítek studentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý příspěvek redaktora Jana Beneše si můžete také poslechnout

„Státní maturita se skládá povinně ze zkoušky z českého jazyka, která má dvě části – didaktický test a písemnou zkoušku,“ upřesňuje zástupkyně ředitelky Dana Zlatníková. Připomíná, že v didaktickém testu dostávají studenti texty, se kterými pracují a odpovídají na otázky.

„U písemné práce mají 10 témat, ze kterých si během prvních 20 minut musí vybrat téma a potom píší písemnou práci,“ dodává Zlatníková s tím, že obdobně vypadá i státní maturita z cizích jazyků. Maturitní zkouška z matematiky se skládá pouze z didaktického testu.

Chytáky a všeobecné vědomosti

Písemné maturity z češtiny na duchcovské průmyslovce právě začínají. Studentům uděluje pokyny profesor Jiří Gärtner: „Teď už můžu otevřít obálku se zadáním. Do lavic jste si již posedali tak, abyste byli za sebou. Jak jsem vám už říkal – všechny věci do tašky, kromě psacích potřeb.“

Tašku si musí studenti odnést dozadu do třídy. „Telefony vypnout, měly by být taky v té tašce. Teď vás bude kontrolovat podle příjmení a vy budete postupně přicházet ke mně. Vezměte si tužku, kterou budete vypisovat test. Rovnou budu kontrolovat, jestli je tužka odpovídající požadavkům. Jestli vám píše a je dostatečně silná,“ říká Gärtner.

Tradiční školní zazvonění ukončilo po zhruba 60 minutách práci na didaktickém testu. „Mám poměrně dobrý pocit. Když u toho člověk trošku přemýšlí, tak si myslím, že by to měl dát. Bylo to hodně o chytácích i obecných vědomostech. Ale myslím si, že těch 60 až 70 procent by tam mělo být úplně stoprocentně,“ dodává student Radek Vlček.

Po obědě čekala na studenty ještě slohová práce. Statní maturitní zkouška z cizího jazyka čeká studenty ve čtvrtek 3. května. O den později budou maturovat z matematiky.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme