Ostrava se má po letech dočkat městské galerie. Umělecké veřejnosti se ale plány města nelíbí

Městská galerie - to je zbožné přání ostravských výtvarníků i plán radnice. Pod vedením sdružení Trojhalí Karolina by se v památkových objektech bývalé koksovny a plynojemu už brzy mohla otevřít veřejnosti. Část umělců se teď ale bojí, aby se z galerie nestal pouze komerční subjekt.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostrava

Ostrava | Foto: Tomáš Adamec

Oficiální prostor pro současné umění Ostravě dlouhodobě schází. Na stavbu nové budovy město totiž zatím nenašlo dostatek peněz. Zásadní posun v projektu teď ale udělali městští zastupitelé, kteří rozhodli o umístění galerie do památkových objektů bývalého plynojemu Gong a takzvaného Trojhalí.

Budoucím provozovatelem městské galerie má být zájmová skupina právnických osob, ve které kromě Ostravy a kraje figurují třeba i Světlíkovy Vítkovice. Této skupině bude radnice dávat ročně zhruba 10 milionů korun z veřejných peněz na financování provozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se více věnovala redaktora Kateřina Daňková

Část ostravské kulturní veřejnosti se ale bojí, aby se tak z galerie nestal komerční subjekt. Odpůrcům se také nelíbí, jak město k celému projektu přistupuje. Především jim vadí, že neproběhla žádná veřejná diskuze a že město před schválením projektu nevytvořilo pracovní skupinu. Projekt prý navíc neodpovídá parametrům, jaké by měla městská galerie mít.

Sdružení Trojhalí Karolina, budoucí provozovatel ostravské městské galerie, ale uklidňuje, že veškeré účetnictví, které má být pro galerie navíc oddělené, bude maximálně transparentní. Městu navíc zatím předložilo jenom koncept a vizi, kterou se teď bude snažit rozpracovat.

Pokud vše půjde podle plánu, první výstava by mohla v ostravské městské galerii proběhnout už v polovině příštího roku.

Kateřina Daňková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme