Kvůli výbuchům v muničním skladu ve Vrběticích se muselo evakuovat 2000 lidí

Do muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku se vydali pyrotechnici. Na střeše jednoho ze skladů byl totiž zaklíněný funkční dělostřelecký granát. Ten mohl střechou propadnout mezi další munici a způsobit výbuch. Kvůli nebezpečí se muselo evaukovat asi 2000 lidí. Pyrotechnikům se podařilo granát bezpečně odstranit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté v obci Vlachovice. I ta musela být evakuována kvůli výbuchům v muničním skladu ve Vrběticích. 6. 12. 2014

Policisté v obci Vlachovice. I ta musela být evakuována kvůli výbuchům v muničním skladu ve Vrběticích. 6. 12. 2014 | Zdroj: ČTK

„Vytvoříme dva speciální týmy. První půjde do prostoru a pokusí se problém odstranit. Ten druhý bude nachystaný pro případ, kdyby ten první začal mít nějaké problémy,“ popsal ráno policejní ředitel Zlínského kraje Jaromír Tkadleček.

Kromě pyrotechniků, kteří při vstupu do areálu použili obrněnou techniku a hasičské tanky, jsou na místě taky záchranáři. Prázdnými obcemi procházejí policisté a hasiči, kteří hlídají, aby se nikdo nevracel a aby ochránili prázdné domy před případnými zloději.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci mluví lidé evakuovaní z obcí v okolí muničního skladu ve Vrběticích

Po obyvatelích Lipové a Haluzic na Zlínsku se evakuace dotkla dnes ráno i lidí z Vlachovic, Vrbětic, bývalé zbrojovky Vlárské strojírny a vlakové stanice Bohuslavice nad Vláří.

Atmosféra mezi lidmi je velmi nervózní. V centru Vlachovic bylo ráno přistaveno šest hasičských autobusů. Příliš se ale nenaplnily, lidé totiž ve velkém odjížděli vlastními vozy. Stěžovali si na nedostatek informací. O evakuaci se dozvěděli v noci a řada z nich ještě těsně před sedmou ráno ani nevěděla, kam má vlastně jet.

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák z ČSSD ujistil, že pro lidi už jsou zajištěné hotely, kde budou i psychologové.

Muniční sklad ve Vrběticích, který si pronajímala ostravská firma Imex Group, poprvé vybuchl 16. října. Dva zaměstnanci při tom zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. 20. listopadu prohlásili pyrotechnici areál za bezpečný. Bylo to po týdenní lhůtě, kdy nic samovolně nevybuchlo. Pak začalo vyklízení. Z areálu se však 3. prosince ozvaly další detonace. Výbušniny se mají skladovat v Květné u Poličky, kde se kvůli tomu obnoví muniční sklad. Náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou podle policie stovek milionů korun.

„Přibývá 1400 obyvatel Vlachovic a Vrbětic včetně místní části, takže my se musíme vždy připravit na plný počet. Hotely budeme obsazovat tak, aby byli lidé pohromadě, protože naším cílem je, aby tam byla lékařská služba,“ říká.

Část lidí je ubytována v lázeňských zařízeních ministerstva vnitra v Luhačovicích. Někteří našli ubytování ve Valašských Kloboukách, kde proti skladu munice protestují pomocí plakátů na jarmarku. Další evaukovaní jsou ubytováni u příbuzných.

Obce Haluzice a Lipová musely opustit stovky lidí už včera. Všichni evakuovaní se shodují, že jejich největší obavou je, že se nucený pobyt mimo domov protáhne třeba na několik dní.

Právě ve Vlachovicích měla původně odpoledne zasedat bezpečnostní rada státu, nyní se hledá náhradní umístění. Do regionu přijede i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Starostové se chtějí od představitelů státu dozvědět, jak se stát postará o tento konkrétní areál i o další, kde je uskladněná munice. „Jak bude dál monitorován celý sklad, jestli nám hrozí nebezpečí a jaká a jestli se může opakovat to, co se dělo dosud. A když ano, tak jaká budou opatření,“ shrnuje starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák.

Obyvatele zajímá, kdo za tragické výbuchy může. Místní shodně potvrzují, že areál nebyl v posledních letech zabezpečený. Dokonce se v něm konaly automobilové závody, lidé tam chodili houbařit.

Ivo Opletal, Roman Verner, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme