Krajské volby 2016. Nejvyšší účast byla v Čilé na Rokycansku, nejnižší v Čečovicích na Domažlicku

Nejvyšší účast v letošních krajských volbách měli tradičně v Čilé na Rokycansku. Hlasovat tam přišlo 15 z 16 voličů, tedy zhruba 94 procent. Nejnižší, pětiprocentní, naopak byla v Čečovicích na Domažlicku, kde přišli hlasovat jen tři z 63 voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2016

Volby 2016 | Zdroj: ČTK

Dva z voličů, kteří přišli odevzdat svůj hlas v Čečovicích, vybrali kandidáty ANO. Hnutí tak v této vesnici dosáhlo procentuálně vůbec nejlepšího výsledku v porovnání s ostatními obcemi. Získalo 67 procent hlasů.

Naopak nejhorší procentuální výsledek ANO zaznamenalo Holštejně na Blanensku. Jediný hlas pro něj tam znamenal zisk 1,72 procenta.

Baštou ČSSD byly v letošních volbách Prodašice na Mladoboleslavsku, kde jim 14 hlasů zajistilo zisk 77,8 procenta. Nejhoršího výsledku sociální demokraté dosáhli v Kryštofově Údolí na Liberecku, kde jediný hlas pro ně znamenal zisk 0,79 procenta.

Mapa: ČSSD ztrácela napříč republikou, ANO triumfuje

Číst článek

ODS si nejlépe vedla v Líbeznicích u Prahy, kde starostuje její místopředseda Martin Kupka. Získala tam 630 hlasů, tedy 74 procent. Naopak v Suché Lozi na Uherskohradišťsku zaznamenala díky jednomu hlasu zisk pouze 0,23 procenta.

KSČM na tom byla nejlépe v Kostelci na Tachovsku, kde získala 103 hlasů (62,8 procenta). Nejhůře dopadla v České Čermné na Náchodsku, kde jediný hlas znamenal zisk 0,48 procenta.

KDU-ČSL nejvíce bodoval v Přeskačích na Znojemsku, kde pro ni 48 hlasů znamenalo zisk 73,84 procenta. Naopak v Bašti u Prahy dostali lidovci jen jeden hlas - 0,2 procenta.

Podobně dopadla TOP 09 v Raspenavě na Liberecku (0,15 procenta), zatímco v Dobřanech na Rychnovsku dostala díky 33 hlasům 58 procent. Hnutí Starostů na tom bylo nejlépe v Prysku na Českolipsku (133 hlasů, 78 procent), nejhůře ve Velké Losenici na Žďársku (jeden hlas, 0,31 procenta).

Hnutí Svoboda a přímá demokracie v koalici se Stranou práv občanů nejhůře dopadlo v Letech u Prahy (jeden hlas, 0,22 procenta), nejlépe ve Slavníči na Havlíčkobrodsku, kde pro ni osm hlasů znamenalo zisk 36,36 procenta.

Volební účast o dosavadních voleb do krajských zastupitelstev | Foto: ČTK

Nejvíce preferenčních hlasů získal Jiří Čunek (KDU-ČSL) ve Zlínském kraji - 34,61 procenta. Nejméně jich obdržel Karel Šulc (ANO 2011) ve středních Čechách, a to čtvrt procenta.

Nejstaršího i nejmladšího krajského zastupitele nominovala koalice Strany práv občanů a hnutí Svoboda a přímá demokracie. Nejstarším je v třiasedmdesátiletý plzeňský trenér Jan Kůrka, nejmladší je jednadvacetiletá studentka pedagogické fakulty Tereza Hyťhová v Ústeckém kraji.

Spolu s ní se do krajských zastupitelstev dostalo 137 žen, což představuje 20,3 procenta z celkového počtu 675 zastupitelů. V porovnání s minulými krajskými volbami se počet zastupitelek zvýšil o tři. Průměrný věk krajských zastupitelů se příliš nezměnil, jen mírně přesáhl hranici 50 let.

Vítězové voleb do krajských zastupitelstev - historický přehled (2000 - 2016) | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme