Knihovny řeší nedostatek místa. Chybí regály, prostory pro akce i dětské koutky

Až polovina knihoven v Česku řeší podle Knihovnického institutu problémy s nedostatkem místa. Do regálů se pak nevejdou knížky, mnohde chybí i prostory pro pořádání besed, veřejných čtení nebo dětské koutky. Třeba kutnohorská knihovna by potřebovala zhruba třikrát víc místa, než má teď.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětské oddělení

Dětské oddělení | Foto: Aleš Spurný

„Už téměř vůbec u nás nenajdete poezii, některé divadelní hry, do skladu odvážíme i povinnou četbu, protože se sem nevejdeme,“ říká ředitelka kutnohorské knihovny Gabriela Jarkulišová. Nedostatek místa ale není jediný problém, se kterým knihovna bojuje.

„Bohužel i tím, že je objekt památkově chráněný, jsou některé věci nemožné. Třeba výtah do prvního patra není možné udělat,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

I několik dní čekají čtenáři na svoji vybranou knížku, knihovny je musí kvůli nedostatku místa odvážet do skladů. Více od Michala Trnky

Ideální podmínky by kutnohorská knihovna měla v budově bývalé školy Na Náměti. Návod, jak areál pro potřeby bibliotéky přeměnit, je zatím na papíře. Na úpravu je potřeba zhruba 80 milionů korun. Město teď vymýšlí způsob, jak si pomoct přes různé granty a dotace.

„Zkoušíme to vymýšlet formou nějakého vzdělávání tak, abychom tam měli možnost nějakých výukových programů. Hledáme cesty, kde se dá,“ popisuje situaci starosta Martin Starý z Kutnohorské změny.

Větší či menší problémy s prostorem má u nás po přepočtu na obyvatele zhruba každá druhá knihovna. Podle ředitele Knihovnického institutu Národní knihovny Víta Richtera to mnohde výrazně zužuje nabídku služeb:

„Chceme, aby knihovny fungovaly něco jako kulturní, vzdělávací nebo komunitní centrum obce. Vedle prostor s naplněnými regály by měly mít prostory pro pořádání různých aktivit společenského charakteru.“

Knihovnický institut začne v příštích dnech vyhodnocovat velký dotazník. Z výsledků má být jasné, jaké největší problémy knihovny v Česku v současnosti tíží.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme