Situace na většině toků se stabilizuje, na jihu Čech ale může přijít další vzestup menších řek

Prudké deště opět zvedly hladiny menších řek. Třetí stupeň platí aktuálně na třech tocích, na Labi v Děčíně a v Ústí nad Labem, na Radbuze ve Staňkově a na Vltavě v Českém Krumlově. Na druhý stupeň klesla Klabava v Hrádku. Během noci ale mohou stoupat především menší řeky na jihu a jihovýchodě Čech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klabava v Nové Huti na Rokycansku dosáhla třetího stupně povodňové aktivity

Klabava v Nové Huti na Rokycansku dosáhla třetího stupně povodňové aktivity | Zdroj: ČTK

Extrémní nebezpečí vyhlásili meteorologové na Klabavě v Hrádku na Rokycansku, kde řeka po vydatných srážkách rychle stoupla na třetí stupeň.

Během dvou hodin vystoupala řeka odpoledne do dvojnásobné výšky a zdvojnásobila i průtok. Od 17. hodiny začala ale hladina pozvolna klesat a po půlnoci se dostala na druhý stupeň povodňové aktivity.

Starosta Hrádku Jaroslav Perlík nevnímal situaci jako dramatickou. Upozorňoval, že až voda z Brd proteče Klabavou, půjde hladina dolů. Pohotovost ale vyhlásil a spolu s hasiči hladinu řeky bedlivě sledoval. Hasiči postavili protipovodňové zábrany a lidem už žádné nebezpečí nehrozí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Plzeňsku shrnoval krátce po 20. hodině Jan Markup

Bouřky zasáhly i České Budějovice a Novohradské hory. Za dvě hodiny tam spadlo až 30 milimetrů vody. Řeky v povodí Otavy by to ale zvednout nemělo.

Večer ale začalo pršet nad brdskými lesy, proto není vyloučeno, že hladiny řeky se ještě vzedmou.

Na třetí stupeň povodňové aktivity vystoupala po 19. hodině i Radbuza ve Staňkově. Hladina stoupala i ve večerních hodinách. Podle předpokladu starosty by mohla kulminovat ještě o 20 centimerů výše. Technické služby města jsou v pohotovosti a stav vody průběžně kontrolují hlídky. Řeka zatím nepůsobí žádné větší škody.

Hasiči také museli zasahovat v Nýřanech či Heřmanově Huti, kde byly zaplavené některé domy, sklepy, průmyslové budovy i pole. Nikdo ale nebyl zraněn ani evakuován. Srážky ale pozvolna ustávají a přesouvají se směrem k jihu a dále na východ.

Také část Sokolovska a Chebska odpoledne zasáhly přívalové deště a bouřky. Záchranáři vyjížděli hlavně k zatopeným sklepům, zahradám a ulicím. Podle mluvčího hasičů Martina Kasala se do akce zapojili jednotky z celého území Karlovarského kraje. Hasiči převážně čerpali vodu ze sklepů nebo zabraňovali vodě dostat se k domům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Markup shrnul situaci v Plzeňském kraji i krátce po 21. hodině pro Stalo se dnes

Na Plzeňsku došlo už také kolem 17. hodiny k uzavření dálnice D5 mezi 100. a 107. kilometrem v obou směrech. Dálnici tam zaplavila voda a bahno. Řidičům bylo doporučeno uvedený úsek objet po místních komunikacích.

Údržba však během půlhodiny omezení na dálnici odstranila, jen mezi 104. a 104,5. kilometrem se obousměrně jezdilo pouze jedním jízdním pruhem. Kolem 20. hodiny se podařilo zprovoznit oba pruhy ve směru na Plzeň a krátce po 21. hodině i oba pruhy směrem od Plzně. Policie doporučuje jezdit v místě se sníženou rychlostí, protože voda je stále na silnici.

Povodně způsobily zemědělcům škody za 2 miliardy korun, zelinářům zničily desetinu úrody

Číst článek

Stát má připravené další dvě miliardy korun na likvidaci povodňových škod. Půjdou z kapitoly státního dluhu. Celkově tak je k dispozici už přes sedm a čtvrt miliardy.


Zvětšit mapu
Zaplavený úsek dálnice D5

Meteorologové varují před povodněmi v Praze a dalších čtyřech krajích

Číst článek

Jana Zemanová, Český rozhlas, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme