Dosavadní starostové mohou i po volbách vést obce ještě týdny

O tomto víkendu volíme nové zástupce do obecních zastupitelstev. Rozhodnutí voličů tak na další období určí, kdo bude stát v čele jednotlivých měst a obcí. Nová vedení se ale svých funkcí neujmou hned. Dosavadní starostové proto ještě po určitou dobu zůstanou na svých místech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komunální volby a volby do Senátu

Komunální volby a volby do Senátu | Foto: Tomáš Adamec

Zjednodušeně řečeno - dosavadní starosta zůstane ve své funkci až do doby než nové zastupitelstvo zvolí starostu nového nebo alespoň místostarostu. To znamená, že ve funkci může zůstat ještě i několik týdnů po volbách. Stejné je to i u místostarostů a tam, kde se volí i rada, tak i u členů rady. Po tuto dobu se pravomoci starosty nemění. V přesně vymezeném termínu ale musí svolat ustavující zasedání nového zastupitelstva, potvrzuje Marie Kostruhová z ministerstva vnitra:

„Tam zákon předpokládá, že po vyhlášení výsledků voleb státní volební komisí je třeba vyčkat desetidenní lhůty, ve které mohou voliči podávat návrhy na neplatnost voleb nebo neplatnost hlasování. Tato lhůta skončí 10. den v 16 hodin. Poté bude dosavadní starosta informován soudem, zda tam neleží návrh na neplatnost. Pokud tomu tak není, je třeba svolat ustavující zasedání do patnácti dnů od této lhůty.“

Minimálně tedy ještě 25 dnů zůstává starosta ve funkci. Pokud volba nového vedení města trvá na tomto zasedání déle, pak vede obec i po delší období.

„Zákon délku ustavujícího zasedání nestanoví. Záleží tedy na konkrétních okolnostech a časových možnostech dané obce,“ dodává Marie Kostruhová.

To, že by právě toto období bylo dobou, kdy se ještě narychlo uzavírají důležitá rozhodnutí, nad tím kroutí hlavou politolog Petr Jüptner. Často je totiž nutný souhlas zastupitelstva - to nově zvolené musí nejdřív projít ustavujícím zasedáním a nemusí příslušné rozhodnutí schválit a o to staré už se starosta opřít nemůže. Rychlé kontrakty na poslední chvíli jsou proto podle něj spíš typické pro dobu těsně před volbami:

„Před komunálními volbami se spousta věcí schvaluje na poslední chvíli, dělají se rozpočty, podepisují se smlouvy. V mezidobí jsou ale možnosti starosty velmi omezené.“

Obecními zastupiteli se při letošních komunálních volbách chtělo stát 226 tisíc uchazečů.

Veronika Malá, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme