Situací na plzeňských právech se už zabývá státní zastupitelství

Problémy na plzeňské právnické fakultě už začalo řešit tamní státní zastupitelství. To obdrželo několik podnětů a prověřování doplňuje o nové věci, které postupně v souvislosti s fakultou vyplývají na povrch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni - logo

Západočeská univerzita v Plzni - logo | Foto: Západočeská univerzita

Kauzou zmítanou Západočeskou univerzitu přitom nyní postihla hned další aféra. Jak zjistily Lidové noviny, tříčlenná komise složená z bývalého proděkana Milana Kindla a jeho blízkých spolupracovníků v pondělí hodnotila tři rigorózní práce.

Kindl je přitom zapletený do podezření z plagiátorství, které celou kauzu na plzeňských právech odstartovalo. Akreditační komise teď upozorňuje, že až čtyři stovky studentů získaly na této fakultě magisterský titul za méně než 4 roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy na právnické fakultě v Plzni se už zabývá státní zastupitelství. Více s ředitelkou instituce Antonií Zelenou.

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který je vedením fakulty pověřený, se o obhajobách dalších rigorózních prací v tomto týdnu dozvěděl jen náhodou a nechá si je prověřit.

Pospíšil řekl Rádiu Česko, že doufá v co nejrychlejší vyřešení situace. "Předpokládám, že během několika měsíců budeme schopni tyto případy z velké části eliminovat," řekl Pospíšil.

Problémy právnické fakulty v Plzni, se už také zabývá plzeňské státní zastupitelství. Podnětů dostalo více - samo je doplňuje o nové věci, které postupně vyplouvají na povrch, jak uvedla šéfka zastupitelství Antonie Zelená pro Radiožurnál.

"Státní zastupitelství zaevidovalo několik trestních oznámení, a také z vlastní iniciativy postoupilo poznatek policii, která bude ve věci dále činná. Policie bude shromažďovat důkazy a podle toho k jakému závěru dojde, rozhodne policejní orgán sám nebo bude ve věci rozhodovat státní zástupce."

Zastavení obhajob

Vedení plzeňské školy současně rozhodlo o prozatímním zastavení obhajob. "Toto rozhodnutí vyplývá z dohody s Akreditační komisí. Do doby, než budou ukončeny prověrky na právnické fakultě, není vhodné, aby obhajoby rigorózních prací probíhaly. Pak budou obhajoby samozřejmě dál pokračovat," potvrdil Pospíšil.

Odhadnout, kolik lidí získalo na plzeňských právech titul neoprávněně, je poměrně složité. "Protože chybí celá řada dalších informací a mnoho věcí se musí ověřovat," podotkla předsedkyně Akreditační komise Ministerstva školství Vladimíra Dvořáková.

Závažné podezření

Zatím jsou podle ní informace takové, že běžné magisterské pětileté studium ukončily v době kratší jak čtyři roky desítky lidí. Jedná se o studenty, kteří předtím nic jiného nestudovali, a tedy nemohly jim být žádné zkoušky uznány.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ranní interview s předsedkyní akreditační komise ministerstva školství Vladimírou Dvořákovou.

Dvořáková je přesvědčená, že podezření, která se objevila v souvislosti se studenty, kteří ukončili studium dřív jak za čtyři roky, budou muset nakonec prošetřovat jiné instituce než Akreditační komise nebo rektorát.

Odebrání titulu

Do nestandardní situace se ale podle Dvořákové dostávali i normální studenti díky systému, který byl na škole nastaven.

Dvořáková je přesvědčena, že nesrovnalosti na právnické fakultě nezpůsobil nepořádek v administrativě, ale propracovaný systém, což potvrdila v Ranním interview Radiožurnálu.

"My jsme si původně mysleli, že jde o nepořádek. Žádali jsme, aby ho odstranili. Začalo nám připadat divné, že místo nápravy začalo vedení bojovat s akreditační komisí, což vyústilo ve fakt, že jsme obdrželi nepravdivé informace. Záležitost už není otázka pro akreditační komisi, ale pro policii."

"Systémový nepořádek umožňoval, že ,zajímavé' osobnosti se v tom skryly, protože studovaly jako studenti normální. Ovšem u těch ,zajímavých' studentů to neznamenalo, že procházeli také zkouškami," doplnila předsedkyně Akreditační komise.

Jako netransparentní se začala ukazovat přijímací řízení na tuto školu. Celé šetření tak bude dál pokračovat. Jestli by se ale daly nestandardním studentům zpětně odebrat tituly, není jisté.

Volba nového děkana

Akademický senát plzeňské právnické fakulty jednohlasně už tento týden schválil termín pro podávání návrhů na nového děkana. Ty bude přijímat předseda senátu do pátku šestnáctého října.

První kolo voleb bude v pondělí druhého listopadu letošního roku. Kandidovat na děkana bude i bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který je v současné době řízením školy pověřený.

"Akademická obec si samozřejmě může zvolit kohokoli. Já zde budu s jasným reformním programem, s vizí, jak této škole pomoci," řekl Pospíšil. Podle něj není jiná cesta, než začít výraznou reformu této školy. "Kdokoli zde bude stát v čele školy, má-li školu zachránit, tak aby nepřišla o svoji akreditaci, pak musí kroky, které komise doporučila, realizovat," dodal Pospíšil.

Bývalý děkan plzeňské právnické fakulty Jaroslav Zachariáš rezignoval na svůj post na konci září. Na právnické fakultě totiž již několik měsíců panuje kritická situace, která se prohloubila poté, když se objevilo podezření, že její proděkan Ivan Tomažič opsal svou disertační práci.

Lenka Jansová, Lukáš Vincourek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme