Na právech v Plzni se možná rozdávaly tituly na počkání

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni čelí dalšímu skandálu. Poté, co se provalila aféra s opisováním disertačních prací, se nyní mluví dokonce o rozdávání titulů na počkání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni - logo

Západočeská univerzita v Plzni - logo | Foto: Západočeská univerzita

Velmi podezřelý je totiž fakt, že někteří studenti dokázali získat magisterský titul za pouhé dva měsíce. Přitom běžně studium trvá pět let.

Současný děkan plzeňské právnické fakulty a bývalý ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil řekl Rádiu Česko, že doufá v co nejrychlejší vyřešení situace. "Předpokládám, že během několika měsíců budeme schopni tyto případy z velké části eliminovat," řekl Pospíšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně Akreditační komise Ministerstva školství Vladimíra Dvořáková mluvila o problémech na právnické fakultě v Plzni.

Vedení plzeňské školy současně rozhodlo o prozatímním zastavení obhajob, jak potvrzuje nový děkan fakulty Pospíšil: "Toto rozhodnutí vyplývá z dohody s Akreditační komisí. Do doby, než budou ukončeny prověrky na právnické fakultě, není vhodné, aby obhajoby rigorózních prací probíhaly. Pak budou obhajoby samozřejmě dál pokračovat."

Odhadnout, kolik lidí získalo na plzeňských právech titul neoprávněně, je poměrně složité. "Protože chybí celá řada dalších informací a mnoho věcí se musí ověřovat," potvrdila předsedkyně Akreditační komise Ministerstva školství Vladimíra Dvořáková.

Závažné podezření

Zatím jsou podle ní informace takové, že běžné magisterské pětileté studium ukončily v době kratší jak čtyři roky desítky lidí. Jedná se o studenty, kteří předtím nic jiného nestudovali, a tedy nemohly jim být žádné zkoušky uznány.

Dvořáková je přesvědčená, že podezření, která se objevila v souvislosti se studenty, kteří ukončili studium dřív jak za čtyři roky, budou muset nakonec prošetřovat jiné instituce než Akreditační komise nebo rektorát.

"Zde už existuje závažné podezření, že k něčemu došlo, a takové šetření může být hodně složité," řekla Dvořáková.

Odebrání titulu

Do nestandardní situace se ale podle Dvořákové dostávali i normální studenti díky systému, který byl na škole nastaven.

"Systémový nepořádek umožňoval, že ,zajímavé' osobnosti se v tom skryly, protože studovaly jako studenti normální. Ovšem u těch ,zajímavých' studentů to neznamenalo, že procházeli také zkouškami," doplnila předsedkyně Akreditační komise.

Celé šetření tak bude dál pokračovat. Jestli by se ale daly nestandardním studentům zpětně odebrat tituly, není jisté.

Ondřej Černý, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme