Rektor Západočeské univerzity odvolá děkana Filozofické fakulty

Rektor Západočeské univerzity v Plzni Josef Průša odvolá děkana Filozofické fakulty Ladislava Cabadu. Jeho odvolání už před týdnem navrhl akademický senát fakulty, který poukazoval na jeho manažerská selhání.Podezřelé okolnosti se objevily i na Právnické fakultě Západočeské univerzity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni - logo

Západočeská univerzita v Plzni - logo | Foto: Západočeská univerzita

Rektor o personální změně ve vedení fakulty rozhodl po dnešním čtvrtečním jednání vedení univerzity s předsednictvem akademického senátu. Josef Průša také ocenil podíl Cabady na vývoji fakulty pod jeho vedením.

"Byly získány nové mezinárodní a národní granty i projekty, což je mezi novými humanitními fakultami velmi ojedinělé. Na základě jednání však po předložení důvodů, které vyústily ve ztrátu důvěry k děkanovi, jsem rozhodl, že dojde k odvolání děkana a vyhlášení nových voleb. Ty povedou ke zvolení děkana se silným mandátem," vysvětlil Průša.

Kritická situace je i na Právnické fakultě Západočeské univerzity. Její proděkan Ivan Tomažič je podezřelý z opsání své disertační práce. O řešení situace na této fakultě se má rozhodnout v úterý. Kauzou se zabývá i policie.

Objevily se zde však i další podezřelé okolnosti. Spekuluje se o propojení vedení fakulty s akademickým pracovištěm Ústavu státu a práva a tím, že je mezi absolventy hodně lidí kolem politiky - třeba poslanec za ODS Marek Benda nebo šéf PR oddělení ČSSD Petr Dimun.

Tuto souvislost nevyloučila ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ani Vladimíra Dvořáková, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství a politoložka z Vysoké školy ekonomické.

"Můj první dojem, který jsme měli po návštěvě té fakulty, byl, že v tom mají neuvěřitelný nepořádek. Způsob přijímání, zvláštní přijímací zkoušky pro lidi speciálně z Karlových Varů. Mnoho věcí, které byly zcela neprůhledné. Můj dojem byl, že ta transparentnost není žádoucí," uvedla Dvořáková.

Kdyby se tato podezření potvrdila, měla by případ podle Dvořákové začít vyšetřovat policie.

Monika Červená, Lenka Jansová, Alena Adámková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme