Jeskyňáři se pokoušejí zabránit zkáze Rudického propadání v Moravském krasu

Jeskynní systém Rudické propadání v Moravském krasu ohrožuje struska z dávných železáren. Stovky tun materiálu, které se k této národní přírodní památce dostaly před více než sto lety, podzemí zanáší a poškozují. Postupné zkáze Rudického propadání se teď pokoušejí zabránit jeskyňáři. Z podzemí odtěžují tuny strusky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Střelec nabírá strusku do kbelíků

Petr Střelec nabírá strusku do kbelíků | Foto: Michal Záboj

Jeskyňář Petr Střelec před skálou, ve které se ztrácí voda do Rudického propadání, nabírá lopatou strusku a plní připravené kbelíky. Denně mu rukama projde několik tun.

„Za den je to okolo 200 kýblů. Každý váží tak 40 kilogramů, takže je to určitě denně přes deset tun,“ říká jeskyňář.

Struska pak putuje lanovkou asi a sto metrů výš, kde už ji odebírá další jeskyňář Franci Musil a vysypává na místo, odkud se pak najednou odveze.

„Máme jednoduchou mechanizaci, krumpáč, kýble a hornický vrátek upravený pro naše potřeby,“ vysvětluje Musil.

Přehrát

00:00 / 00:00

U Rudického propadání natáčel Michal Záboj

Struska se do blízkosti Rudického propadání kdysi dostala ze zrušené železářské pece v nedalekých Jedovnicích. Podle odhadů je tady několik set tun, které se postupně splavují do podzemí, a je to už poznat, popisuje jeskyňář Franci Musil:

„Struska je v jeskyni hodně vidět a bohužel ji neustále zanáší. Jako malý kluk jsem chodil v některých chodbách vzpřímeně. Dnes se v těch chodbách musíme plazit.“

Zatím jeskyňáři odstraní strusku, která je nejblíže Rudickému propadání, a bezprostředně hrozí, že by ji voda splavila. Z podzemí se ale materiál vynášet nebude, podotýká vedoucí správy Moravského krasu Leoš Štefka:

„Trochu nadneseně za několik tisíc, nebo několik desítek tisíc let té jeskyně nebude. V podstatě není dnes v lidských silách strusku, která je v jeskyni, vynést ven.“

Splavování strusky do podzemí mají zabránit také hráze, které na přítoku do propadání vyrostou. Do budoucna pak správa chráněné krajinné oblasti plánuje odtěžit i zbývající stovky tun materiálu v okolí a hledá potřebných asi sedm miliónů korun.

Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme