Smutek, svíčky, vzpomínky. Před rokem zemřel bývalý prezident Václav Havel

Dnes uplynul přesně rok od úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla. I když jeho zdravotní stav nebyl v posledních měsících dobrý, jeho smrt týden před Vánocemi zaskočila celý národ. Ve dnech mezi 17. a 23. prosincem panovala v celé republice zvláštní atmosféra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel Václav Havel

Zemřel Václav Havel | Foto: Filip Jandourek

Václav Havel zemřel ve spánku na své chalupě na Hrádečku v neděli 18. prosince krátce po 10. hodině dopoledne.

Tato zpráva obletěla Česko a lidé se ihned začali spontánně scházet v centrech měst. Pražským Václavským náměstím zněla Modlitba pro Martu, lidé zapalovali svíčky a vzpomínali.

Od pondělí byla rakev s ostatky Václava Havla vystavena v centru Pražská křižovatka, kam se přicházely rozloučit tisíce lidí. Ve stejný den také vláda rozhodla o vyhlášení třídenního státního smutku, který začal ve středu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru v Česku po smrti Václava Havla připomněl v reportáži pro Odpolední Radiožurnál Jan Herget

V tento sychravý den v 8 hodin ráno se pak ze Starého města vydal smuteční průvod a na poslední cestě na Pražský hrad doprovodilo prvního českého prezidenta více než 10 tisíc lidí.

Na Hradčanech se pak konala vojenská část průvodu. Nejpietnějším místem celého obřadu se stal Vladislavský sál. Zahrála zde česká filharmonie a o zesnulém promluvil současný prezident Václav Klaus.

Česko si připomíná rok od úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla

Číst článek

„Václav Havel zemřel. Jeho dílo, jeho myšlenky, jeho odkaz a jeho příklad s námi zůstávají. Je na nás všech, abychom v nich hledali poučení a inspiraci, abychom se s nimi uměli vyrovnávat a využít je jak pro sebe samé, tak pro celou naši zemi a její budoucnost,“ uvedl.

Vyvrcholením třídenního smutku byl pak páteční pohřeb v katedrále sv. Víta. Posledního rozloučení s Václavem Havlem se účastnily špičky světové politiky – manželé Clintonovi, britský premiér Cameron, slovenský, francouzský, maďarský a gruzínský prezident, nejvyšší představitelé Evropské unie a neposlední řadě bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová.

Václav Havel (1936–2011) | Foto: Jan Rosenauer

„Málokdo byl více Čech než Václav Havel. Avšak jeho důvtip a laskavost, moudrost a hloubka jeho myšlenek promlouvala ke všem,“ řekla.

Po skončení obřadu si prezidentovy ostatky převzala rodina. Urna s popelem Václava Havla je uložena v rodinné hrobce na vinohradském hřibově, kde odpočívají Havlovi rodiče a první manželka Olga.

Jan Herget, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme