Zeman zve do Česka Putina. K oslavám osvobození tábora v Osvětimi

Prezident Miloš Zeman pozval na leden do Česka představitele vítězných mocností druhé světové války, mezi nimi i ruského prezidenta Vladimira Putina. Pozvání potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Setkání by se mělo uskutečnit u příležitosti sedmdesátého výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi, které připadá na 27. leden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin při odjezdu z hotelu na letiště

Ruský prezident Vladimir Putin při odjezdu z hotelu na letiště | Zdroj: Reuters

„Jde o mezinárodní připomínku holocaustu. V České republice budou tuto připomínku organizovat významné židovské organizace, ty jsou pořadateli. Je ale logické, že hlavy vítězných mocností druhé světové války musí pozvat prezident republiky,“ řekl Českému rozhlasu Ovčáček.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) se akce chystá delší dobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o možné návštěvě ruského prezidenta v Česku mluvili poslanci J. Foldyna (ČSSD) a M. Benda (ODS) a komentátor ČRo Petr Hartman

„Je to akce, kterou pořádá Evropský židovský kongres a Evropský parlament. Tohle je čtvrtý ročník této akce, která se pořádala dříve v Bruselu a v Osvětimi. Tentokrát jsme byli požádáni my – tedy Evropským židovským kongresem a Evropským parlamentem,“ řekl Zaorálek.

Pozvání dostali zástupci zemí takzvané terezínské deklarace. Tu podepsalo v roce 2009 v Praze 47 států, které v ní vyzvaly k sociální podpoře přeživších obětí holocaustu. K dokumentu se připojily země Evropské unie, Spojené státy americké nebo Rusko.

Kreml potvrdil, že pozvánku pro Putina z České republiky dostal, zda prezident do Prahy přijede, však zatím neví.

Na dotaz Českého rozhlasu tiskový odbor Kremlu odpověděl, že na plánování je ještě příliš brzy a prezident se rozhodne na konci listopadu nebo až v prosinci. Ani oficiální stránky ruského prezidenta nic nenapovídají – v plánování zahraničních cest tam zatím rok 2015 chybí.

Rovněž účast nejvyšších představitelů ostatních zemí zatím není jasná.

Sankce prý nejsou na překážku

Sance vůči Rusku, které Česká republika odsouhlasila spolu s dalšími státy EU kvůli ruskému přístupu k Ukrajině, by zřejmě neměly být případné Putinově návštěvě na překážku.

„Je to osvobození, je to účast těch, kteří se na tom klíčově podíleli, tedy si nemyslím, že by přicházelo v úvahu, že bychom my tam nějak meditovali, jestli si to někdo zaslouží, nebo ne. To myslím, že se nedá,“ uvedl Zaorálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Souhlasíte s pozváním Vladimira Putina do Česka? Radiožurnál se ptal europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila a místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše

Podobně smýšlí i předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. „Osvětim osvobodila ruská armáda, navíc s ruským prezidentem se scházejí státníci z celého světa včetně všech západních zemí, proč by se s ním tedy nesešli i zástupci České republiky,“ poznamenal Okamura.

A také poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna nevidí v pozvání ruského prezidenta problém. Naopak by to podle něj mohlo být přínosné.

„Možná je to i ta chvíle, kdy lze hovořit s panem prezidentem Putinem o tom, jakým způsobem si představujeme, aby on korigoval svou politiku. Já si myslím, že dialog je cesta k řešení, a nikoli opačný způsob, to znamená otáčet se k sobě zády a neustále zvyšovat náklady na zbrojení a čekat, jestli začne či nezačne válka,“ řekl Foldyna.

Netradiční načasování?

Naopak poslanec za ODS Marek Benda doufá, že Putin v lednu do České republiky nepřijede. Podle něj by to vyvolalo obrovské emoce.

„Jsou prostě některé věci, které se v určité chvíli nedělají. Tak holt udělám oslavy sedmdesátého výročí osvobození Osvětimi jiným způsobem, než abych pozval Putina, se kterým se dneska na summitu G20 všichni bavíme způsobem pane Putine, budeme se s vámi bavit o ekonomice, až přestanete útočit na Ukrajinu,“ podotkl Benda.

17. listopad 2014, Národní třída | Foto: Filip Jandourek

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil načasování pozvánky za netradiční.

„Vzhledem k tomu, že je konec listopadu, tak musí být zřejmé, že buď je to jenom gesto a nepřijede nikdo, nebo je to jenom s jedním tím prezidentem domluvené, protože prezidenti většinou mají svůj kalendář plný na déle než na dva měsíce,“ uvedl Kalousek.

Také komentátor Petr Hartman si myslí, že pozvání není úplně standardní. Podle něj není pravděpodobné, že se setkání těch nejvyšších představitelů vítězných mocností v Česku uskuteční – kvůli brzkému termínu i kvůli oslavám, které se k výročí uskuteční v Polsku.

„Já si myslím, že to je spíše další z pokusů prezidenta republiky vyvolat bouřlivou polemiku a více opět polarizovat společnost, což se děje v poslední době opakovaně, a podle mého názoru to není úplná náhoda, ale je to spíše promyšlená strategie prezidenta Miloše Zemana, byť je otázka, proč tak činí,“ dodal Hartman.

Zeman na sebe v poslední době upoutal pozornost několika výroky, které souzní s ruskou rétorikou, třeba o Ukrajině, o politických vězních v Rusku nebo tím, že se vymezil vůči zmiňovaným sankcím vůči Rusku. Od některých politiků za to prezident sklidil kritiku a připomněli mu to i demonstranti při včerejších oslavách výročí sametové revoluce.

Martin Dorazín, Petra Hosenseidlová, kov, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme