Zeman v Hovorech z Lán: Není podstatné, jakým letadlem jsem se z Číny vracel

ZÁZNAM ROZHOVORU V TEXTU. Podstatné jsou výsledky mé návštěvy v Číně, ne to, jakým jsem se vracel letadlem, řekl v Hovorech z Lán prezident Miloš Zeman. Reagoval tak na kritiku za to, že ze státní návštěvy přiletěl letadlem placeným společnostmi PPF a J&T.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident republiky Miloš Zeman v Hovorech z Lán

Prezident republiky Miloš Zeman v Hovorech z Lán | Foto: Khalil Baalbaki

Za návrat z Číny soukromým letadlem prezidenta kritizoval třeba premiér Bohuslav Sobotka, ale i další politici napříč politickým spektrem.

Zeman zopakoval stanovisko tlumočené už dříve jeho kanceláří, že ho k rozhodnutí vedla časová úspora, kterou cesta se soukromníky slibovala. Prý díky tomu mohl před ceremoniálem na Pražském hradě spát o 3,5 hodiny déle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miloš Zeman v Hovorech z Lán mluvil o své návštěvě Číny i o svém pohledu na Pussy Riot

„Já totiž v letadle většinou nespím, protože mě ruší hluk motorů, já spím doma ve své vlastní posteli a v tichu,“ vysvětloval Zeman.

„Léčím všechny své neduhy spánkem, a když nejsem vyspalý, tak vrávorám. A nechci, aby důstojnost státního svátku byla kvůli únavě a nevyspalosti narušena mým vrávoráním,“ dodal.

Odmítl i kritiku, že jeho kancelář měla jeho program naplánovat tak, aby mohl odletět bez této pomoci. Termín večeře, která jeho státní návštěvu uzavírala, prý určila čínská strana. A on prý nemohl v její polovině vstát a odejít.

Vyjádření Českého rozhlasu k Hovorům z Lán odvysílaných Radiožurnálem dne 2. 11. 2014

Číst článek

„Když jsme s čínským prezidentem byli v nejlepším rozhovoru, tak kdybych tohle udělal, tak bych vlastně zničil všechny výsledky předchozího jednání,“ poznamenal prezident.

‚Byl jsem rád, že se Kellner a čínský prezident spolu vyfotili‘

O vlastníku PPF Petru Kellnerovi se vyjádřil v tom smyslu, že je úspěšný a nejsou za ním žádné korupční skandály. Pomoc české hlavy státu může být pro podnikatele důležitá.

„Nejenom této české hlavy státu, ale i čínské hlavy státu. Já jsem byl velmi rád, že se pan Kellner a čínský prezident spolu vyfotografovali a podali si ruce, což je samozřejmě jenom symbol, ale v Číně má tento symbol obrovský význam,“ řekl.

Zeman: Chodorkovskij je tunelář a Pussy Riot jsou pornografická skupinka

Číst článek

Další kritiku v minulých dnech Zeman sklidil za svůj rozhovor pro čínskou státní televizi, kde řekl, že nepřijel poučovat o lidských právech, ale přijel se učit, jak stabilizovat společnost, i za své explicitní vyjádření o čínské celistvosti.

Zeman proti tomu klade své setkání s čínskými bloggery, kde prý o lidských právech mluvili.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Číny | Foto: Reuters

Zemanovi postoj k lidským právům vyčítal třeba předseda TO 09 Karel Schwarzenberg. Upozorňoval, že apel na lidská práva byl známkou české zahraniční politiky, což Zeman mění. Tato politika podle něj navíc nebyla ani překážkou pro vzájemné obchodní vztahy.

Také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) si myslí, že by se mělo o lidských právech mluvit.

„To není o tom někoho poučovat, ale s partnery hovořit, ptát se na některé věci, například na to, proč je v Číně celosvětově největší počet poprav, proč je drsně potírána opozice, proč, když jsem hovořil o těch popravách, proč jim tam kvete obchod s lidskými orgány těch popravených,“ řekl Jurečka Českému rozhlasu.

I podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) je potřeba o dodržování lidských práv mluvit. Pro způsob, jaký zvolil Miloš Zeman, má však pochopení.

Prezident Miloš Zeman zkritizoval v Hovorech z Lán služební zákon

Číst článek

„Já jsem rád, že pan prezident při své návštěvě zmínil otázku lidských práv. To, jakým způsobem to udělal, je pouze a čistě na něm. Je pravda, že pokud někdo přistupuje k hostiteli v nekonfrontačním stylu, tak je to většinou lépe akceptováno, než pokud někdo působí povýšeně,“ uvedl Hamáček.

Smířlivý je k Zemanovi i předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj je potřeba o dodržování lidských práv mluvit, aby byl vztah partnerů rovnoprávný, nemělo by však jít o nějaké „výčitky“, ale „o konstatování jiné polohy našeho vnímání některých věcí“.

„ V tomto ohledu jsem přesvědčen, že to jistě pan prezident nezanedbal,“ uvedl Filip.

Jan Pokorný, Radiožurnál, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme