VV váhají s podporou koalice, její lídry čeká další jednání

Po dnešku by měl být jasný postoj Věcí veřejných ke koaliční vládě. Ani včerejších šest hodin jednání koaličních špiček v Kramářově vile totiž nepřineslo dohodu na řešení kauzy údajných manipulací se zakázkami na Státním fondu životního prostředí. Rozhovory by měly pokračovat vpodvečer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kramářova vila ve dnech koaličních jednání

Kramářova vila ve dnech koaličních jednání | Zdroj: ČTK

Šéfové všech stran se zatím shodli jen na nutnosti pokračovat ve společných vládních reformách. Vláda může při úterním hlasování o nedůvěře, které iniciovala ČSSD, počítat s podporou všech poslanců ODS a TOP 09.

„Mohu jednoznačně říci, že poslanci a poslankyně Občanské demokratické strany nepodpoří návrh na vyslovení nedůvěry, když se v úterý bude hlasovat,“ řekl premiér Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kateřina Klasnová hovořila o požadavcích Věcí veřejných v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu

Podobně se za poslance svojí strany zaručil i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Všichni poslanci TOP 09 a Starostové budou hlasovat proti návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Jsme si vědomi toho, že to, co se nyní objevuje v médiích, musí být dostatečně vysvětleno nejen vůči veřejnosti, ale i mezi námi,“ zdůraznil Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Josef Mlejnek ve Světě o jedné Rádia Česko rozebírá strategii Věcí veřejných

VV zatím váhají

Věci veřejné ale zatím s podporou váhají. Chtějí ještě kauzu údajné korupce na ministerstvu životního prostředí podrobněji rozebrat a některé věci si v koalici vyříkat. Po večerním jednání K9 ještě zasedne poslanecký klub.

Poslanci Věcí veřejných chtějí podle předsedy strany Radka Johna slyšet o konkrétních protikorupčních dohodách v koalici.

„Nás poslanci zavázali nějakým mandátem k jednání a vlastně chtěli ujištění, že se stanou nějaké věci v boji proti korupci v nějakých horizontech. Na většině z toho se jistě dohodneme a jsou tam ještě body, které prostě musíme řešit a dořešit,“ prohlásil po nedělní schůzce John.

Kateřina Klasnová (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a Věcí veřejných Kateřiny Klasnové postavila korupční aféra na Státním fondu životního prostředí stranu do nebývale těžké situace. „Na jedné straně nechceme promrhat jedinečný mandát 118 hlasů k realizaci reforem, ale na druhou stranu jsme vstupovali do vlády s krédem boje proti korupci a protikorupční etos je těžce otřesen,“ řekla Radiožurnálu.

Poslanecký klub Věcí veřejných požaduje rezignaci policejního prezidenta Martinů, protože se prokázalo, že dochází k úniku informací z vyšetřovacích spisů. Dále pak prosazuje návrat Libora Michálka na původní pozici.

„Je to velice špatný příklad, že když oznámíte korupční jednání, tak jste vyhozeni z práce, perzekvováni. V námi připravované strategii boje proti korupci musí naopak oznamovatel požívat zvýšené ochrany,“ upozorňuje Klasnová.

Politolog: Korupce není hlavním tématem VV

Existují však i skeptické hlasy o protikorupčních zásadách Věcí veřejných. „Hesla o boji s korupcí byl marketingovým tahem,“ tvrdí politolog Josef Mlejnek. Podle něho vznikly Věci veřejné jen proto, aby politický subjekt hájil zájmy ekonomického subjektu, tedy firmy ABL.

„Firma ABL má zájem na tom, aby určité věci, které dřív řešila policie, přešly do soukromého sektoru. Před několika lety i v tomto duchu vystupoval Vít Bárta v médiích, kdy říkal, je to trend ve světě, že nemusí vše řešit policie. Když se radikálně škrtá rozpočet ministerstva vnitra, nabízí se otázka, zda firma ABL nechce převzít některé policejní služby,“ spekuluje Mlejnek.

Podle něho by se současná kauza mohla Věcem veřejným hodit, aby odsunuly Radka Johna na méně exponovaný post. „Myslím si, že by se jim hodilo, kdyby došlo k jednání o změně vlády, že by zůstal zachovaný koaliční formát, ale došlo ke změnám v obsazení ministerstev,“ domnívá se Mlejnek.

Premiér: Protikorupční strategii po novém roce

Podle premiéra Nečase si vláda bude muset svými prokorupčními opatřeními znovu získat důvěru lidí.

„Jsme si samozřejmě plně vědomi toho, že věci, které proběhly v posledních dnech, snižují důvěru v tuto vládu. Je to pochopitelné a nikdo se tomu nemůže divit. A je proto klíčovým úkolem vlády, aby v opatřeních, která bude přijímat, a především v praktických každodenních krocích v oblasti protikorupčního boje předvedla skutečnou akceschopnost.“

„Proto mohu například říci, že určitě první bod, který bude projednávat vláda České republiky v novém roce, bude protikorupční strategie, a já pevně doufám, že se na ni shodneme,“ konstatoval premiér.

Ondřej Černý, Zbyněk Zykmund, Lucie Maňourová, Veronika Sedláčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme