Vrchní soud projedná odvolání v kauze Pandur, lobbista Marek Dalík vinu odmítá

Vrchní soud v Praze by měl projednat odvolání v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Soud už dříve potrestal lobbistu Marka Dalíka za napomáhání k trestnému činu přijímání úplatku pěti lety vězení a peněžitým trestem ve výši pěti milionů korun. Advokát lobbisty se ale proti rozhodnutí na místě odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Dalík, soud

Marek Dalík, soud | Foto: Filip Jandourek

Soudkyně Veronika Čeplová řekla po únorovém vynesení rozsudku, že Marek Dalík žádal o úplatek pro někoho z vrcholných představitelů tehdejší vlády.

„Dospěli jsme k závěru, že musel jednat na žádost někoho jiného. Ten okruh osob, které přicházejí v úvahu, je opravdu úzký, ovšem nemůžeme s pravděpodobností hraničící s jistotou tu osobu jmenovat,“ uvedla soudkyně a doplnila:

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauza lobbisty Marka Dalíka a nákupu pandurů se vrací k soudu. Vrchní soud by měl projednat odvolání. Kauzu sleduje Eliška Malínská

„Rozhodně to musela být osoba, která měla v moci zařídit, pokud by Steyr na tu žádost kývl, že ta smlouva bude pokračovat nebo bude okamžitě se stejným dodavatelem uzavřena znova.“

Dalíkovo jednání soudkyně překvalifikovala z pokusu o podvod, jak tvrdila obžaloba, na korupci. S verdiktem soudního senátu nesouhlasil Dalíkův advokát Tomáš Sokol, který se na místě odvolal.

„Přiznám se, že právně si vůbec nedokážu představit, že by bylo možné někoho uznat vinným takovýmto skutkem, aniž by bylo alespoň nějakým způsobem označeno, kdo by měl být tou osobou, pro kterou žádal úplatek. Pro mě je to kritická záležitost,“ reagoval na rozsudek Sokol.

Konkrétní jméno člověka, který měl dát Dalíkovi pokyn ke korupční nabídce, není jasné ani podle státního zástupce Jana Kořána.

„Obžaloba se k tomu v rámci závěrečné řeči vyjádřila a samozřejmě je otázka, jak dále postupovat v této věci. Ovšem je zřejmé, že patrně žádné další důkazy už opatřeny nebudou,“ připustil státní zástupce.

Žalobce původně žádal trest přísnější

Kořán už dříve dodal, že podle něj obě strany využijí všech řádných i mimořádných opravných prostředků. Původně státní zástupce požadoval pro lobbistu sedmiletý trest vězení, zaplatit měl Dalík podle původního návrhu žalobce téměř dvaadvacet milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud projedná odvolání lobbisty Dalíka, kterého obžaloba viní z korupce při nákupu obrněných vozidel Pandur. Kauzu sleduje Janek Kroupa

V případu jde o nákup obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Lobbista údajně požadoval asi půl miliardy za to, že zajistí pokračování nákupu. O peníze si podle spisu řekl na schůzce v jedné pražské restauraci v listopadu 2007. Údajně předstíral vliv na zakázku a na rozhodování tehdejší vlády.

„Mně obě ty schůzky splývají v jednu. Takže já nedokážu odlišit, co se stalo na jedné a na druhé, protože obě byly v restauraci, obě byly víceméně ve stejném složení. Já jsem po většinu té schůzky mlčel, protože říkám znovu, já nejsem odborník,“ vypověděl Dalík.

Žalobce takový Dalíkův vliv zpochybnil. Sám lobbista vinu od začátku odmítá.

Kauza Marek Dalík a pandury | Foto: Český rozhlas

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme