Víc než milion dětí a studentů dostalo vysvědčení. Začínají prázdniny

Školy rozdaly vysvědčení. Více než milionu žáků začaly prázdniny - letos o tři dny delší. Od rána zaplnily ulice děti a studenti ve slavnostních šatech, s kytkou nebo deskami. Vysvědčení do nich dostali většinou od svých třídních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysvědčení - tečka za školním rokem - ilustrační foto

Vysvědčení - tečka za školním rokem - ilustrační foto | Foto: Petr Kološ | Zdroj: Český rozhlas

„Vysvědčení Natálie Bernasové - samé jedničky,“ tak rozdávala vysvědčení paní učitelka Ivana Černá ve třídě devátá A v pražské Základní škole Na Smetance.

Dárky pro učitele se za dlouhou dobu moc nezměnily; kromě květin čokolády na nervy a sem tam i nějaký plyšák. Právě žáci devátých tříd už mají většinou jasno, na jakou školu zamíří po prázdninách, známky už proto tolik neřeší:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hana Stýblová, prezidentka Asociace ředitelů základních škol ČR a ředitelka ZŠ Plzeň-Božkov, ve vysílání Radiožurnálu

„Z matiky jsem taky čekala horší známku. Paní učitelka mě zachránila,“ přiznává jedna tamní deváťačka. Pražskou Základní školu Na Smetance dnes celkem opustilo 45 žáků.

Prezidentka Asociace ředitelů základních škol ČR a ředitelka Základní školy Plzeň-Božkov Hana Stýblová ze své zkušenosti vcelku potvrzuje údaje ministerstva školství, podle nichž se prospěch školáků na základním stupni zlepšuje a lépe si vedou dívky.

„Asi ano. Protože děvčata v tomhle tom věku na základní škole jsou pečlivější, a ti chlapci to určitě doženou v budoucím životě,“ řekla Stýblová ve vysílání Českého rozhlasu. Zároveň zhodnotila právě skončený školní rok z pohledu finančního zajištění základních škol:

„Myslím si, že ty změny, které nastaly v letošním roce, to znamená slíbené peníze na takzvané ostatní neinvestiční výdaje, se opravdu zvedly, i když pořád ještě asi nejsme tam, kde bychom chtěli být.“

„Ale je to podstatná změna proti těm letům minulým. Takže jsme letos mohli koupit učebnice a vybavit školy nějakými novými pomůckami,“ přiblížila šéfka Asociace ředitelů základních škol.

Lenka Jansová, Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme