Veterinární správa nařídila z trhu stáhnout 300 kilogramů tuňáka kvůli histaminu

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu zásilku zmražených filet z tuňáka žlutoploutvého ze Španělska kvůli zvýšenému obsahu histaminu. Celkem bylo do Česka dodáno více než 300 kilogramů ryby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tuňák

tuňák | Foto: Fotobanka Pixabay

Do firmy, která sídlí v Chrášťanech u Prahy a zabývá se distribucí potravin do gastronomických zařízení, byly dodány v březnu a dubnu dvě dodávky filet z tuňáka. Celkem se jednalo o 304 kilogramů této ryby.

„Veterinární kontrola 23. května 2016 zjistila, že prodáno (v převážně většině registrovaným odběratelům) bylo 182,43 kilogramů výrobku. Distribuci zbývajících 121,42 kilogramů filet kontrolovaný subjekt pozastavil na základě předchozí informace od dovozce, jímž byla italská firma. Maso bylo v době kontroly již umístěno na samostatné paletě a označeno štítkem „Neexpedovat“. V současné době probíhá stahování produktu od firem, které výrobek odebraly,“ říká Státní veterinární správa ve své tiskové zprávě.

Maso bude následně vráceno do země původu nebo zlikvidováno. Za uvedení závadného produktu na trh hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Histamin patří mezi takzvané biogenní aminy. Vzniká působením bakterií z aminokyseliny histidinu. V nízkých koncentracích jsou biogenní aminy přirozenou složkou řady potravin. Histamin se vyskytuje v určitém množství přirozeně i v lidském těle.

Nadměrný obsah histaminu v potravinách však může způsobit onemocnění, provázené svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Tuňák patří mezi druhy ryb, u nichž je riziko nadměrného množství této látky nejvyšší.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme