Václav Klaus a Miloš Zeman v Lánech společně uctili památku T. G. Masaryka

Končící prezident Václav Klaus a jeho nástupce Miloš Zeman se sešli na zámku v Lánech, aby uctili památku Tomáše Garrigua Masaryka. Věnce na hrob prvního československého prezidenta položili spolu se svými manželkami. Poté zamířili na společný oběd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odcházející prezident Václav Klaus a nastupující Miloš Zeman položili  v Lánech věnce k hrobu Tomáše Garrigua Masaryka

Odcházející prezident Václav Klaus a nastupující Miloš Zeman položili v Lánech věnce k hrobu Tomáše Garrigua Masaryka | Zdroj: ČTK

Na lánský hřbitov přijeli nejprve manželé Zemanovi, prezident s manželkou dorazil poté krátce před jedenáctou hodinou.

Oba páry se cestou k Masarykově hrobu zdravily s lidmi, kteří také přišli uctít památku prvního československého prezidenta. Ten se narodil přesně před 163 lety. Klausovi a Zemanovi pak položili k prostému hrobu zakladatele státu, ohraničeného jen nízkým plůtkem, první dva věnce. Se stuhami červené, modré a bílé barvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pietní vzpomínky na T.G. Masaryka se zúčastnily asi dvě stovky lidí. Byl u toho i reportér ČRo Jaroslav Skalický

Po smutečním pochodu, který hrála Hradní stráž, zazněla Večerka. Sbor zazpíval státní hymnu a Masarykovu oblíbenou píseň Ach synku, synku. Kolem hrobu stáli sokolové v historických krojích a s historickými vlajkami a také skauti.

Ke hrobu pak pokládali malé kytičky i další lidé, kterých přišly asi dvě stovky. Václav Klaus a Miloš Zeman poté i s manželkami odjeli na lánský zámek ke společnému obědu.

Klausův poslední den v úřadu prezidenta

Desetiletí Václava Klause ve funkci hlavy státu skončí o dnešní půlnoci. Tento akt doprovodí zvuk zvonů svatovítského chrámu. Zároveň bude svěšena prezidentská standarta. Ještě večer se Klaus s úřadem rozloučí televizním projevem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Působení Václava Klause na české politické scéně hodnotili na Radiožurnálu filosof a bývalý předseda ODA Daniel Kroupa a Jiří Payne, který působil jako externí poradce prezidenta

Podle někdejšího externího poradce hlavy státu Jiřího Payneho končí dneškem pro historiky polistopadová éra české politiky. „Václav Klaus je jediným a posledním politikem, který začínal v listopadu 1989 a teď končí. Myslím, že tam není nikdo další, kdo by takhle dlouho aktivně vydržel v tak viditelné funkci. Začíná něco nového,“ myslí si.

Filozof a bývalý předseda ODA Daniel Kroupa vidí dnešek jako úlevu pro Českou republiku.

„Domnívám se, že v té poslední fázi dělal Václav Klaus jednu chybu za druhou, lze-li to nazvat chybami. Pozitiva u něj vidím spíše v jeho premiérském období. V prezidentské funkci bylo vrcholem přivedení České republiky do Evropské unie, ačkoli se proti vstupu vymezoval a nedokázal vydobýt Česku pozici, která by mu příslušela,“ říká.

Z Klause bude důchodce s 50 tisíci měsíčně a s nárokem na auto a ochranku

Číst článek

Václav Klaus ovšem připouští svůj návrat do politiky. Ve středečním rozhovoru pro Českou televizi řekl, že se to může stát, pokud budou pokračovat útoky proti němu.

Pražský hrad opustí Klaus po dvou volebních obdobích na den přesně po deseti letech.

Kritik EU, tvůrce politiky i chilské pero. Politici a osobnosti hodnotí 10 let Klause na Hradě

Číst článek

Jaroslav Skalický, Matěj Skalický, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme