U soudu v Liberci má padnout rozsudek v kauze mačetového útoku v Novém Boru

U krajského soudu v Liberci má dnes padnout rozsudek nad pěticí Romů, kteří měli před dvěma lety v Novém Boru zaútočit mačetami na obsluhu a hosty jednoho z barů. Už předloni vyvolal incident sérii protiromských demonstrací a proto i soudní proces doprovázejí zvýšená bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Liberci

Krajský soud v Liberci | Zdroj: ČTK

Soudní jednání je kvůli dvěma mladistvím obžalovaným neveřejné. V síni jsou ozbrojení policisté v kuklách. Svědci byli při výslechu v jiné soudní síni, odkud je na jednání doprovázela ozbrojená eskorta.

Soud začal rozplétat případ loni v listopadu. "Já jsem si šel koupit cigarety, dát si pivo a v tu chvíli se to tam strhlo,“ líčil na chodbě soudu jeden ze zraněných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mačetový útok v Novém Boru připomněla reportérka Ivana Bernáthová

Během procesu vyloučil Vrchní soud z případu obhájkyni čtyř z pěti obžalovaných Kláru Samkovou. Její klienti byli v kolizi zájmů, vypovídali rozdílně. Každý z obžalovaných má teď svého obhájce.

Soud se pokusil objasnit, co se přesně v baru stalo, jestli někdo zbraně do baru přinesl nebo tam už byly. Známý videozáznam ale podle soudkyně Evy Drahotové na všechny otázky neodpověděl. „Problém je v tom, že zařízení nemá úplně luxusní kamery," vysvětlila.

Nevěděli to ani zranění. „To si nedokážete představit, jaký to byl mumraj," líčil rychlost útoku jeden ze zraněných hostů baru.

Obžalovaným hrozí za pokus vraždy, ublížení na zdraví a výtržnictví od pěti do dvaceti let vězení nebo trest výjimečný. Podle soudkyně Evy Drahotové by rozsudek mohl být vynesen kolem 13. hodiny. U vynesení verdiktu už může být i veřejnost.

Verdikt by neměl vést k napětí

Matka mladíka, který byl po útoku v ohrožení života, je ráda, že soudní jednání už skončí. „Jako spravedlnost by měla být, ale nechci žádné exemplární tresty,“ řekla.

„Oběti a jejich rodiny určitě čekají na to, aby soudní verdikt už byl stanoven po těch, dá se říci, dlouhých dvou letech,“ řekla místostarostka Nového Boru Stanislava Silná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ke kauze se vyjádřila i místostarostka Nového Boru Stanislava Silná

Samotný rozsudek vnímá jako doznění události, nikoli jako důvod k dalšímu vyhrocení situace ve městě.

„Nový Bor byl vždy poklidným městečkem, tady soužití s Romy nebyl problém. Tato ojedinělá událost vyvolala vlnu, která se pak rozšířila," připomněla Silná tehdejší demonstrace. Ocenila práci asistentů prevence kriminality.

Za největší problém považuje místostarostka nedostatek pracovních příležitostí a nemožnost uplatnění na trhu práce.

Její slova potvrzuje také Štefan Gorol, předseda česko-romského sdružení z Nového Boru. „Atmosféra v Novém Boru se po incidentu částečně změnila k lepšímu. Ale je stále velká míra nezaměstnanosti, lidé jsou tady bez práce. Hraje se divadlo, jinak hraje venku, jinak doma,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaslouží si pachatelé mačetového útoku exemplární tresty? Ptali jsme se v Hlavních zprávách Štefana Gorola, předsedy česko romského sdružení z Nového Boru.

K samotnému incidentu řekl, že problémem bylo už to, že nezletilé mladíky vůbec do baru, kde jsou výherní automaty, pustili. „Barmanka dobře věděla, kolik jim je let. A když byli agresivní, měla zavolat městskou policii. Bohužel jako občanka a jako barmanka si nesplnila svoji povinnost,“ uvedl s tím, že v žádném případě nechce útočníky ospravedlnit.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme