TOP 09 nechce úřednickou vládu, čeká, že uslyší od ODS jméno nového premiéra

TOP 09 čeká na jméno, které ODS navrhne na nového premiéra. Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka by to mělo být do pátku, než půjde vedení jeho strany vyjednávat s prezidentem Milošem Zemanem. ODS zatím jméno kandidáta na nového předsedu vlády nemá, i ona ho však chce najít ještě před schůzkou s prezidentem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedení TOP 09. Zleva předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a ministr financí Miroslav Kalousek

Vedení TOP 09. Zleva předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a ministr financí Miroslav Kalousek | Zdroj: ČTK

„Pro nás je zásadní prioritou pokus o to, abychom sestavili pravicovou vládu. Zdá se, že ve sněmovně je poslanců, kteří by takovou vládu podpořili, dost,“ říká Petr Gazdík.

Problém je podle něj v současné chvíli uvnitř Občanské demokratické strany. „Věřím, že v nejbližší době nám oznámí jméno premiéra, který bude akceptovatelný všemi těmi sto a více poslanci. Každý den je při jednáních prosím, aby to bylo rychle,“ podotýká Gazdík.

TOP 09 si přitom nárokuje poslední slovo při výběru možného premiéra. „Není to ale žádné veto. Za premiérem i na tu krátkou dobu skutečně musí stát jasná většina ve sněmovně. Není možné přijít s jakýmkoli jménem,“ vysvětluje Gazdík.

Zástupci TOP 09 ve středu jednali ve sněmovně se zástupci ČSSD. Sociální demokraté zopakovali, že trvají na rozspuštění sněmovny a předčasných volbách. ČSSD také avizovala, že nepodpoří případný nový kabinet, který vznikne na půdorysu současn vládní koalice, tedy i se stranou LIDEM. Ta podle sociálních demokratů neprošla žádnými volbami a nemůže proto být ve vládě.

Chalupa: Nebude to nějaký pořadník

Občanští demokraté zatím jméno nástupce premiéra v demisi Petra Nečase nevybrali. I oni ho však chtějí mít do pátku, kdy půjde úřadující předseda strany Martin Kuba na jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

„Máme grémium a budeme pokračovat v těch našich diskusích a myslím, že ten čas je do toho pátku, že to všichni tak vnímáme, že v tomto čase bychom měli tu situaci řešit. Pro ODS je to skutečně velmi vážná situace a řešíme ji v řádu hodin a zodpovědně a není nutné nás tlačit do nějakého rychlejšího rozhodování,“ říká úřadující šéf ODS, ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Kuba.

Podle místopředsedy strany, ministra životního prostředí v demisi Tomáše Chalupy by na jednání s prezidentem chtěla ODS přijít s jediným konkrétním jménem.

„Myslím si, že jsme v situaci, kdy každý z nás už nějakou představu má, jakým způsobem ta debata poběží dál, uvidíme, sejdeme se, scházíme se každý den a nějakým způsobem ta debata krystalizuje, co určitě můžeme říct, je, že rozhodně to nebude tak, že bychom udělali nějaký pořadník, když by se vám nelíbil tenhle, tak tenhle, myslím, že to by nebylo důstojné řešení pro nikoho z nás,“ poznamenává Chalupa.

Kandidát na premiéra však musí být přijatelný i pro koaliční partnery, jak dodává šéf poslanců ODS Marek Benda. „Časové harmonogramy neříkáme. Já myslím, že se bude s TOP 09 průběžně jednat a že se s nimi určit na něčem domluvíme,“ říká Benda.

Jednání politiků na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem začínají v pátek, právě schůzkou s občanskými demokraty.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme