Templetonova cena dodává mému hlasu větší váhu, uvědomuje si Halík

Duchovní a filosof Tomáš Halík se dnes v Londýně stal laureátem Templetonovy ceny. V rozhovoru pro Český rozhlas Halík zmínil to, jaký význam pro něj cena má osobně, ale mluvil i o váze, kterou dodává jeho hlasu – třeba když komentuje dění na Ukrajině. Prestižní cenu za přínos pro duchovní dimenzi života uděluje Templetonova nadace. V minulosti ji získali třeba Matka Tereza či dalajláma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Duchovní a filosof Tomáš Halík dostal Templetonovu cenu

Duchovní a filosof Tomáš Halík dostal Templetonovu cenu | Foto: Jiří Hošek

Samozřejmě, uvádí do rozpaků to, že mé jméno je teď natrvalo spojeno s touto společností, která začala Matkou Terezou a těmi posledními, kteří dostali cenu přede mnou, byli dva nositelé Nobelovy ceny míru – dalajláma a Desmond Tutu.

Člověk by rád vykřikl „Já si to nezasloužím“, ale samozřejmě respektuji to, že jsem byl vybrán, že jsem byl vybrán v pečlivém procesu porotou složenou z opravdu významných a nezávislých osobností z různých oborů, z různých kontinentů, a chápu to také jako vyznamenání, které není jenom pro mě.

Přehrát

00:00 / 00:00

S čerstvým laureátem Templetonovy ceny Tomášem Halíkem mluvil v Londýně zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Já bych byl rád, aby to bylo vyznamenání také pro naši zemi a především pro ty lidi, kteří se nějakým způsobem podepsali v mém životě. A mnozí z nich – a já jsem to tady jasně řekl – vlastně zemřeli v době komunismu, v těch svých nejlepších letech seděli ve vězení, nemohli publikovat.

Do jaké míry, byť je to samozřejmě individuální ocenění, to vnímáte nepřímo i jako určitou poctu Václavu Havlovi, člověku, jehož řadu myšlenek a postojů jste sdílel?

Já bych to rád chápal jako ocenění duchovní kultury naší země, do které patří Václav Havel a do které také patří Jan Patočka, můj učitel. A shodou okolností dnes je právě výročí jeho smrti.

On zemřel po dvanácti hodinách výslechu tajné bezpečnosti, byl de facto takovým mučedníkem pravdy, a byl také mým velkým duchovním učitelem a prvním příkladem. Takže mě dojímá, že dnes je výročí jeho smrti. A zároveň, že je výročí zvolení papeže Františka, kterého mám velmi rád.

Tomáš Halík získal Templetonovu cenu, 'nobelovku' za náboženství

Číst článek

John Templeton junior ve svém laudatiu v podstatě na prvním místě zmínil vaši činnost po roce 1968, po sovětské invazi do Československa. Teď zažíváme jinou invazi, nikoli sovětskou, ale ruskou – do země, která je nám kulturně a společensky blízká. Myslíte si, že to je vhodná doba k tomu, aby se právě velké duchovní autority moderního světa chopily iniciativy a důrazně ty věci pojmenovaly?

Docela určitě. Já si uvědomuji, že teď ten můj hlas bude samozřejmě mezinárodně více slyšen a že tahle cena dodává určitou váhu mému hlasu. To je samozřejmě něco, co je spojeno s velikou odpovědností.

Ale já už teď, protože tady vlastně tři dny odpovídám na otázky nejrůznějších médií z Ameriky, z Evropy, z různých částí světa, tak skoro při každém tom interview také hovořím o Ukrajině a o té potřebě, aby svobodný svět neignoroval tohle znásilnění Ukrajiny. A myslím si, že je to také výzva pro to, aby Evropa byla skutečně jednotná a silná. A nikoli náhodou to zdůrazňuji i tady v Británii.

Jiří Hošek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme