Strážník zastřelil ochranku. Nebyla to nutná obrana, řekl nově soud. Prostudujte si, proč změnil názor

Loni v listopadu jej Krajský soud v Hradci Králové osvobodil, před pár týdny si však v soudní síni vyslechl trest. Bývalý strážník Pavel Koblížek byl uznán vinným z usmrcení a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, jehož se dopustil předloni v opilosti po konfliktu s ochrankou diskotéky ve Vysokém Mýtě. Zpravodajský web Českého rozhlasu nyní získal úplné znění rozsudku, který mění pohled na sledovaný případ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Koblížek

Pavel Koblížek | Zdroj: ČTK

Strážník Koblížek v roce 2014 před diskotékou jednoho muže zastřelil a druhého vážně zranil. Po celou dobu se hájil tím, že šlo o nutnou sebeobranu. Jenže nové okolnosti případu ukazují, že Koblížek jednal nepřiměřeně. Zaprvé, Koblížek nebyl tenkrát ve službě a domáhal se bezplatného vstupu na diskotéku.

Zadruhé, oba muži - Radek a Lukáš Svobodovi - na něž střílel, tvrdili, že se jej jen snažili zadržet do příjezdu republikové policie. U diskotéky totiž oba pracovali jako ochranka.

„Obžalovaný se mylně domníval, že v tomto případě mu poškozený Radek Svoboda usiluje o život, případně o zdraví, a že tedy jsou z jeho strany splněny podmínky nutné obrany. Soud proto jednání obžalovaného kvalifikoval jako přečin usmrcení z nedbalosti," zdůvodňuje nové rozhodnutí soudního senátu jeho předseda Petr Mráka. Překvalifikoval také postřelení staršího z bratrů.

Polehčující okolnosti? Byli agresivní

Celé potyčce, která vyvrcholila smrtící střelbou, předcházel incident, při němž někdo stříkl pepřový sprej do vestibulu klubu. Bratři Svobodovi se domnívali, že za to může Koblížek. Jak dosvědčili i svědci, vrhli se proto na exstrážníka a prokazatelně se chovali agresivně. Radek Svoboda dokonce poničil auto, o kterém si myslel, že je Koblížkovo. Navíc mu vyhrožovali „sejmutím“, což rovněž potvrdily výpovědi svědků.

„Za této situace je nutné zvážit, zda obžalovaný mohl věřit tvrzení poškozených, že chtějí vše vyřešit a že byla přivolána policie a požadovali po obžalovaném, aby zůstal na místě,“ zmiňuje rozsudek polehčující okolnost. Koblížkovi totiž hrozil původně i vyšší trest – obžalován byl z vraždy. Nakonec mu však hradecký soud udělil pouze podmínku – dvouleté vězení s podmíněným odkladem na 4 roky. Loňský listopadový zprošťující verdikt letos v dubnu zrušil odvolací Vrchní soud v Praze a případ vrátil královéhradeckému soudu k novému projednání. A ten před pár týdny vydal citovaný rozsudek. Proč změnil názor, si můžete nastudovat v přiloženém dokumentu.

Rozsudek nad Pavlem Koblížkem by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme