Soud rozhodne, zda pošle Šnajdra do vazby. Tam už skončila Nagyová a dalších 5 obviněných

Ostravský soud dnes rozhodne, jestli bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr skončí ve vazbě. Soudce už tam poslal šest lidí, například šéfku Nečasova kabinetu Janu Nagyovou. Na svobodě by mohli ovlivňovat své komplice nebo svědky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) projednala zprávu o výsledcích auditu ve společnosti IZIP, Marek Šnajdr

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) projednala zprávu o výsledcích auditu ve společnosti IZIP, Marek Šnajdr | Foto: Filip Jandourek

Exposlanec za ODS Marek Šnajdr je obviněný z velmi podobných věcí jako jeho straničtí kolegové Petr Tluchoř a Ivan Fuksa, kteří ve vazbě už skončili.

„Pan Marek Šnajdr od samého počátku aktivně kooperuje, spolupracuje s orgány činnými v trestném řízení,“ říká obhájce Marka Šnajdra Lukáš Trojan a konkretizuje:

„V době, kdy byla zahájena tato akce, pobýval v zahraničí. Policie se s ním spojila telefonicky, on na to okamžitě reagoval tak, že mým prostřednictvím se spojil s policií a dohodli jsme se, že se dostaví v přesně určenou dobu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Před rozhodováním ostravského soudu o vazbě pro Marka Šnajdra poskytl Českému rozhlasu rozhovor jeho obhájce Lukáš Trojan

Část obviněných se měla podílet na nezákonném sledování premiérovy manželky, někdejší politici se měli nechat uplatit lukrativními posty, za to že složí poslanecký mandát.

Dění před soudem přilákalo mnoho Ostravanů. Fotili si přenosové vozy a sledovali mumraj kolem.

„Jedná se o netradiční a náročný výkon, protože je to složitá a spisově rozsáhlá trestní věc,“ říká mluvčí soudu Alexandr Dadam.

V ostravské vazební věznici už je i Jana Nagyová. Právě ona měla vojenské zpravodajce úkolovat, aby sledovali i manželku premiéra.

„Asi nesprávně vyhodnotila situaci, pokud se vůbec k takovýmto záležitostem dostala,“ hájí svou klientku advokát Eduard Bruna s tím, že nechtěla nikomu ublížit.

Dalšími, kteří skončili ve vazbě, jsou bývalý ministr Zemědělství Ivan Fuksa, exposlanec za ODS Petr Tluchoř, pracovník rozvědky Jan Pohůnek, bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondřej Páleník a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Příkaz ke sledování měl dostat i šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda. Ten jediný ve vazbě neskončil, opakovaně se totiž ke všemu přiznal. Ze soudu odešel na radu svého obhájce Jiřího Matznera tajně bočním vchodem.

Eskorty rozvezly obviněné do vazebních věznic v Ostravě, Brně a Olomouci.

Ministr obrany Picek obdržel od policistů podklady ze sledování Nečasové

Číst článek

Policie v souvislosti s kauzou zadržela na začátku června 2013 devět lidí, osm z nich už obvinila a šest poslala do vazby. Při domovních prohlídkách detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zajistili 120 až 150 milionů v hotovosti a desítky kilogramů zlata.

Jeden okruh trestných činů se týká zneužití pravomoci úřední osoby. To měla zorganizovat šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová, která prý z čistě osobních důvodů nechala sledovat vojenskou rozvědkou tři členy rodiny premiéra včetně Nečasovy manželky Radky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud v Ostravě sledovala reportérka Andrea Čánová

Nagyové hrozí za tyto činy až pětileté vězení. Spolu s ní čelí obvinění dva řadoví pracovníci Vojenského zpravodajství a jeden bývalý vedoucí pracovník rozvědky.

Druhý okruh obviněných spojuje korupce. Jde o tři bývalé poslance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra, kteří minulý rok složili svůj mandát, a umožnili tak schválení důležitého daňového balíčku spojeného i s důvěrou vlády. Výměnou za to podle vyšetřovatelů získali lukrativní posty ve státních firmách.

Cílem policejní akce se staly rovněž nemovitosti podnikatelů a lobbistů Iva Rittiga a Romana Janouška, kteří jsou s ODS spojováni.

Nečas prý o sledování své ženy nevěděl. Nagyová už jeho kabinetu nebude šéfovat

Číst článek

Andrea Brtníková, Petr Sehnoutka, Marína Dvořáková, ak, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme