Sobotka: Za dvě veřejné funkce by politici měli brát jen jeden plat

Politik by měl brát jen jeden plat - myslí si to premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Reaguje tak na návrh poslance sociální demokracie Jiřího Petrů, který kritizuje hromadění politických funkcí. Sobotka po zasedání vlády řekl, že politik, který je například poslancem i hejtmanem, by dostávat jen jednu mzdu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda Michal Hašek

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda Michal Hašek | Foto: Mikuláš Křepelka

Návrh na změnu zákona ale nejspíš nepodpoří. „Já se nedomnívám, že bychom měli vysloveně zakazovat souběh funkcí ze zákona,“ řekl premiér.

„Pravděpodobně tam, kde je veřejná funkce doprovázena tím, že představitel pobírá veřejné prostředky, například ve formě platu, tak by vždy měl podle mého názoru za veřejnou funkci pobírat plat pouze jeden,“ vysvětlil Sobotka.

Kritika poslance Petrů směřovala i dovnitř ČSSD, týká se to třeba hejtmanů z ČSSD, kteří byli zvoleni do Sněmovny, ale i dalších stranických kolegů.

Poslanci a zároveň hejtmani z ČSSD
- Michal Hašek - Jihomoravský kraj
- Jiří Běhounek - Vysočina
- Josef Novotný - Karlovarský kraj
- Jiří Zimola: Jihočeský kraj
- odstoupil: Milan Chovanec - Plzeňský kraj

"Navrhnu, aby vešel v platnost zákon, aby za uvolněné funkce byla pouze jedna mzda. Nevím, proč by měli lidé mít několik platů. Kdyby byl nárok pouze na jednu mzdu, určitě by někteří tolik funkcí neměli a pořádně by vykonávali pouze jednu," prohlásil Petrů.

ČSSD si určila, že její politici nemohou zastávat souběžně funkce poslance a hejtmana, a proto se v půlroční lhůtě musejí rozhodnout, kterou si ponechají.

Jedním z dotčených je například jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. Uvedl, že se rozhodne, jakmile bude ustanovena vláda.

Kromě něj a Milana Chovance, který se vzdal funkce poté, co se stal ministrem vnitra, se dostali do sněmovny také další hejtmani - Jiří Běhounek z Vysočiny, Josef Novotný z Karlovarského a Jiří Zimola z Jihočeského kraje.

Prezident republiky Miloš Zeman přijal hejtmany na Pražském hradě | Foto: Filip Jandourek

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme