Sněmovní vyšetřovací komise znovu vyslechne Šlachtu, přijdou i Ištvan a Komárek

Vyšetřovací komise k reorganizaci části policie ve čtvrtek vyslechne bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu. Kromě něj přijdou i olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan a někdejší vysoký důstojník ÚOOZ Jiří Komárek. Dnes už bývalí policisté tvrdí, že mají důkazy o propojení špiček policie s organizovaným zločinem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstupující šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Odstupující šéf ÚOOZ Robert Šlachta | Foto: Filip Jandourek

Drtivá většina v pořadí druhého jednání vyšetřovací komise sice bude neveřejná, její předseda Pavel Blažek z ODS ale naznačil, co bude chtít od Šlachty, Komárka a Ištvana slyšet.

„Budu chtít slyšet důkazy podložená tvrzení, která potvrdí špatnost organizace. Co ještě neřekli, řeknou vyšetřovací komisi, případně zopakují to, co už řekli veřejně,“ prozradil Blažek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta si nedovede představit, jak dlouho jednání bude trvat. Záleží na poslancích, jakým způsobem se budou ptát a do jaké hloubky budou mít zájem o informace, které máme, řekl

Šlachta před dnešním jednáním zopakoval, že pro poslance má informace, se kterými chtěl už v červnu seznámit bezpečnostní výbor.

Bývalý šéf ÚOOZ už dříve avizoval, že má důkazy o propojení špiček policie s organizovaným zločinem. Jeho vystoupení před komisí by tak mohlo být poměrně dlouhé.

„Vůbec si nedovedu představit, jak dlouho bude trvat – může to být hodina, můžou to být dvě. Záleží na poslancích, jakým způsobem se budou ptát a do jaké hloubky budou mít zájem o informace, které máme,“ sdělil Šlachta.

Kvůli tomu by jednání mohlo pokračovat i v pátek. Komise má zjistit okolnosti přípravy sporné reorganizace, která odstartuje už v pondělí spojením protimafiánského a protikorupčního útvaru.

Chovanec: Reorganizace byla plánovaná dlouho dopředu

Namísto nich vznikne Národní centrála proti organizovanému zločinu. Tento záměr ale vyvolal ostrou roztržku ve vládní koalici. Šéf hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš dokonce pohrozil, že by hnutí odešlo z vlády.

„Tady jsou na stole de facto dvě konkurenční jednotky, jejichž fúze může podle mého názoru znamenat totální paralýzu vyšetřování korupce v naší zemi,“ prohlásil Babiš v červnu po jednání Bezpečnostní rady státu, která se situací v policii zabývala.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD ale jeho tvrzení odmítl. Reorganizace se prý připravovala delší dobu.

„Policie to připravovala několik měsíců, konzultovala to s odborníky z ministerstva vnitra na personalistiku i bezpečnost. Podobné organizace fungují v mnoha zemích světa, ať už je to Slovensko, Velká Británie nebo Německo. Není to přece nic jiného než snaha organizace lépe řídit ve prospěch vyšetřování,“ vysvětlil Chovanec.

Výhrady proti reorganizaci měli i státní zástupci, kteří požadovali záruky, že se změny nedotknou takzvaných živých kauz a nebudou hrozit úniky informací. Jejich připomínky nakonec vedení policie a ministerstvo do materiálu zapracovalo.

Robert Šlachta | Foto: Český rozhlas

Radek Šamša, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme