Silné bouřky zasáhly Česko. Na Náchodsku nejezdily vlaky, Malý Ježov zasypaly kroupy

Přes Česko přechází další silné bouřky s přívalovými dešti. Například V Jihočeském kraji zasypaly kroupy několik vesnic. V Královehradeckém kraji pak během hodiny spadlo až 46 milimetrů srážek. Na desítkách míst proto museli zasahovat hasiči. Mezi Broumovem a Meziměstím například kvůli sesuvu půdy nejezdily vlaky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královehradecký kraj zasáhla silná bouře. Hasiči museli evakuovat asi sto padesát dětí od 6 do 15 let v nedalekých Jílovicích

Královehradecký kraj zasáhla silná bouře. Hasiči museli evakuovat asi sto padesát dětí od 6 do 15 let v nedalekých Jílovicích | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Bouřka na Královéhradecku byla velmi intenzivní. Hasiči museli za pomoci gumového člunu evakuovat obyvatele chatek v Jeníkovicích.

Voda stékala z polí a hladina dosahovala až jednoho metru. Pod vodou tak skončilo i několik osobních aut.

„Začala bouřka, padaly kroupy a najednou začala odplouvat sousedům zahrádka. Sebralo to všechno, během pěti minut jsme měli v chatě vodu a nemohli jsme pryč,“ popsala Jana Královcová.

Královehradecký kraj zasáhla silná bouře - Jeníkovice | Foto: Martin Pařízek

Královehradecký kraj zasáhla silná bouře. Hasiči proto zasahovali i v obci Výrava | Foto: Martin Pařízek

Hasiči také museli evakuovat asi sto padesát dětí od 6 do 15 let v nedalekých Jílovicích. Přívalový déšť překvapil mládež na hřišti během víkendové soutěže dobrovolných hasičů. Nákladní auta odvezla děti k přistavenému autobusu.

Na Královéhradecku ale už přestalo pršet a voda pomalu opadá. „Za půl hodiny opadla voda možná až o půl metru. Byl to opravdu rychlý přívalový déšť,“ přiblížil po šesté hodině reportér Českého rozhlasu Jiří Fremuth, který sledoval situaci v Jílovicích. Místní obyvatelé začali už také v podvečer uklízet následky bouřky.

Královehradecký kraj zasáhla silná bouře. Hasiči museli evakuovat asi sto padesát dětí od 6 do 15 let v nedalekých Jílovicích | Foto: Jiří Fremuth

Bouřky se prohnaly také Jihočeským krajem. V Malém Ježově na Táborsku se střetlo několik proudů vody stékající z bramborového pole. Vesnici také zasypala asi půlmetrová vrstva krup.

„Máme kroupy na dvoře, v baráku jsme měli vodu. Momentálně nám nejde elektřina ani voda, auta máme obě dvě nepojízdná, protože nám je vyplavila voda. Studnu i čerpadlo na vodu máme zaplavené. Bude to nadlouho,“ popsala jedna z místních obyvatelek Kristýna Mládková.

Škody na místě odklízela padesátka dobrovolných hasičů. „Proteklo to celou vesnicí a zaplavilo nám to studnu. Vytopilo to i jednu chalupu. Vlna prošla stodolou. Auta prorazila vrata a s vlnou vyjela ven,“ řekla Jana Králová, starostka obce Smilovy Hory, pod kterou vesnice spadá.

Průtrž mračen s kroupami v Malém Ježově na Táborsku | Foto: Miroslava Lhotková

Bouře se přehnala i přes Jihočeský kraj. Vesnici Malý Ježov na Táborsku doslova zaplavily kroupy | Foto: Theodor Koporec

ČRo, Jiří Fremuth, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme