Šéfové ČSSD, ANO a KDU-ČSL podepíší koaliční smlouvu. A oznámí kandidáty na ministry

Předsedové ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL dnes podepíší koaliční smlouvu. V té určili pravidla společného vládnutí i zásadní body programu. Podepsaný originál koaliční smlouvy předá šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prezidentu Miloši Zemanovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek | Zdroj: ČTK

Bohuslav Sobotka se domnívá, že po těchto krocích by ho prezident Miloš Zeman měl co nejdříve jmenovat předsedou vlády.

„Já nevím, proč by se tak nemělo stát. Máme tady ústavu, prezident republiky by měl postupovat podle ústavy. Volby proběhly, je tady koaliční většina, jsou tady dokonce už i předběžné návrhy na nové členy vlády,“ uvedl předseda ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byla místopředsedkyně hnutí Ano Věra Jourová

Šéf Lidového domu očekává, že Zeman jmenuje premiéra bez průtahů v řádu dnů.

Podobně to vidí i místopředsedkyně hnutí ANO a zřejmě budoucí ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Proces vedoucí ke jmenování vlády by podle ní nemělo výrazněji brzdit ani to, že by Miloš Zeman mohl mít vůči některým jménům na ministerském seznamu výhrady, jak dal v minulosti najevo.

„U zvažování jednotlivých kandidátů už jsme opakovaně sdělovali, že to považujeme za tak dané, že pokud by měl pan prezident nějaké výhrady z hlediska zákonných či ústavních překážek, tak potom by asi bylo na místě nějaké jednání, ale jinak to považujeme za věc, která by měla být řešena poměrně brzy,“ řekla Jourová.

Budoucí vláda má mít podle dostupných informací 17 členů včetně premiéra a dvou ministrů bez portfeje. Sociální demokracii připadne osm míst, hnutí ANO šest a lidovcům tři. ANO i KDU-ČSL budou mít po jenom vicepremiérovi. Do měsíce po jmenování musí kabinet předstoupit před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry. Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL má nyní ve dvousetčlenné dolní komoře většinu 111 hlasů.

Obstrukce ze strany Hradu nečeká ani předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Kdyby se jmenování ministrů ze strany prezidenta komplikovalo, je Bohuslav Sobotka podle svých slov připravený řídit neobsazená ministerstva dočasně sám. Chce prý, aby vláda mohla začít bez prodlevy pracovat.

„Pokud by šlo o jedno či dvě jména, tak chápu, že tady to řešení panu budoucímu premiérovi Sobotkovi připadá racionální,“ podotkla Jourová.

K případné kompetenční žalobě na prezidenta, k níž by mohl Bohuslav Sobotka v případě průtahů ze strany Hradu kvůli některým jménům přistoupit, se Jourová příliš vyjadřovat nechtěla. „Ústavní žaloba je skutečně až to poslední, co by se mělo stát v této situaci,“ řekla.

Pravidla a základní teze

Do koaliční smlouvy po týdnech vyjednávání zapracovali politici pravidla společného vládnutí, rozdělení vládních resortů i základní body programu případné společné vlády.

Tam patří například zrušení zdravotnických poplatků nebo roční embargo na zvyšování daní.

Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek považuje podpis smlouvy za „oficiální nastartování potenciální vládní koalice“. „Samozřejmě, na tahu je potom pan prezident, ale oficiální podpis koaliční smlouvy je vlastně prvním krokem k ustavení vlády,“ doplnil Faltýnek.

Na tahu ke jmenování vlády bude prezident. Úvahy o případné kompetenční žalobě nekončí

Číst článek

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek nezakrývá spokojenost s tím, že jeho strana pro sebe při vyjednáváních získala resorty zemědělství a kultury, i s obsahem koaliční smlouvy.

„KDU-ČSL má tu výhodu, že to, co říká, tak může dělat. Na rozdíl od našich koaličních partnerů, kteří měnili svá stanoviska v průběhu vyjednávání, a to zcela radikálně, tak my říkáme to samé. A také jsme mysleli zcela vážně to, že ve vládě být nemusíme za každou cenu,“ poznamenal Bělobrádek.

Úřad vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Kandidáti na ministry už se pomalu připravují na převzetí resortů.

Jourová v rozhovoru pro Český rozhlas řekla, že se chce na postu ministryně pro místní rozvoj zaměřit například na čerpání peněz z evropských fondů, bytovou politiku včetně zákona o sociálním bydlení a na zjednodušení zákona o veřejných zakázkách.

Ne všechna jména potenciálních ministrů však veřejnost zná, zatím je představilo pouze hnutí ANO a lidovci. Celý seznam včetně jmen za ČSSD dostal už v pátek prezident, veřejnost s ním chce předseda sociálních demokratů a pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka seznámit dnes odpoledne po podpisu koaliční smlouvy.

Dnes ráno se kvůli detailům smlouvy sešlo nejužší vedení ČSSD. Žádné změny nenavrhlo. Potvrdilo stávající text i složení vlády.

Milan Kopp, Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme