Rusnok má zatím jisté tři ministry. Na zemědělství kývl Toman

Ministrem zemědělství v nové vládě by měl být prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Dnes přijal nabídku premiéra Jiřího Rusnoka. Toman se tak připojil k Marii Benešové, která kývla, že povede resort spravedlnosti, a Martinu Pecinovi, jenž je připraven ujmout se ministerstva vnitra. Rusnok, který sestavuje svůj kabinet, dnes jednal i s řadou dalších lidí. Mnozí ale nabídku odmítli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministrem zemědělství v Rusnokově vládě by měl být prezident Potravinářské komory Miroslav Toman

Ministrem zemědělství v Rusnokově vládě by měl být prezident Potravinářské komory Miroslav Toman | Zdroj: ČTK

Premiér Jiří Rusnok přijel do Kramářovy vily v Praze krátce před osmou hodinou. Postupně za ním přijížděli na jednání různí lidé. „Nikdo nepřišel tak, že by se s novináři zastavil, ovšem do areálu Kramářovy vily přijíždí jedno auto se zatmavenými skly za druhým,“ popisovala kolem deváté ráno reportérka Jana Čermáková.

Premiér Jiří Rusnok se mimo jiné sešel se spisovatelem Pavlem Kohoutem. Spekuluje se o tom, že by se Kohout mohl postavit do čela resortu kultury. Spisovatel nechtěl nic bližšího komentovat. Uvedl pouze, že dostal dárek k narozeninám a že vše o schůzce napíše do svého sobotního fejetonu, který vychází v jednom z českých deníků.

K Benešové a Pecinovi, kteří už Rusnokovu nabídku přijali dříve, se však dnes přidal zatím jen prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Jako ministr zemědělství se chce prý věnovat hlavně odstraňování povodňových škod a tomu, aby se do Česka nedostávaly závadné potraviny. "Já se v tom resortu pohybuji dlouhou dobu, strávil jsem tam nějaký čas a je to moje práce,“ řekl Toman.

Do Kramářovy vily, kde premiér Jiří Rusnok vyjednává o složení nové vlády, přišel i spisovatel Pavel Kohout | Foto: ČTK

U ministerstva zdravotnictví se spekulovalo o Miladě Emmerové či Vladimíru Drymlovi, nakonec dostal nabídku vést resort náměstek motolské nemocnice Martin Holcát. Ten je prý zatím rozhodnutý jen napůl, konečné slovo by měl říct do pondělí.

„My se známe léta velmi blízko a proto se také ozval,“ poznamenal Holcát s tím, že Rusnok prý ví o jeho zkušenostech. „Ředitel nemocnice, ředitel koordinačního střediska, náměstek ministra a tak dále – tak proto se na mě obrátil,“ vyjmenoval Holcát.

Nabídku vést ministerstvo zahraničí v Rusnokově „úřednické vládě“ dostal už dříve Jan Kohout, který stejnou pozici zastával také v kabinetu Jana Fischera. Premiérovi řekl, že se rozhodne během několika dnů, ale spíš byl po jednání s ním nakloněn tomu nabídku přijmout.

Nabídku odmítli Fiala či Zavadil

Bývalá státní zástupkyně a současná advokátka Marie Benešová z ČSSD, která už na nabídku kývla, Českému rozhlasu řekla, že s premiérem mluvili o několika podmínkách, které jejímu souhlasu s vedením resortu spravedlnosti předcházely.

„Že bude zaručena garance nezávislosti postupu státních zástupců, že se nebude tlačit na kauzy ani tak, ani tak, že se bude postupovat podle důkazů. Pan premiér mi to naprosto zaručil tím, že tedy státní zástupci dostanou volnost, aby dělali svou práci tak, jak ji mají dělat,“ poznamenala Benešová.

Ta kvůli svému možnému angažmá v úřednické vládě možná opustí sociální demokracii. Vyzvaly ji k tomu stranické špičky. Benešová podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky porušila rozhodnutí strany, že do vznikající vlády členové ČSSD vstupovat nebudou. Jiří Dienstbier z ČSSD nebo i Jiří Pospíšil z ODS pak navíc poukazují na blízkost rodící se vlády k Miloši Zemanovi či SPOZ.

Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil v Kramářově vile | Foto: ČTK

Do Kramářovy vily se dnes dostavil také bývalý ministr dopravy Zemanovy vlády Jaromír Schling. Několik lidí ale už nabídku Jiřího Rusnoka na účast ve vládě odmítlo. Dosavadní ministr školství a politolog Petr Fiala na Twitteru napsal, že si možnosti váží, ale musí odmítnout, jinak by popřel vše, co dosud o politice napsal.

Účast v úřadnické vládě odmítl také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Řekl to dříve a zopakoval to i po dnešním jednání s Rusnokem. On ani nikdo jiný z odborové centrály prý do ministerských křesel nemíří.

„My máme řadu schopných lidí a máme je hlavně proto, abychom zajišťovali naše argumenty a já si myslím, že i ti lidé si váží toho místa, které mají u nás, a že tedy nemají ambice jít zatím na takovéto posty,“ poznamenal Zavadil.

Benešová by podle špiček ČSSD měla kvůli angažmá v Rusnokově vládě opustit stranu

Číst článek

Rusnokovu nabídku odmítl i bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Řekl, že vážné rodinné důvody by mu neumožňovaly pracovat naplno. Přesto s premiérem situaci v resortu práce a sociálních věcí probírali.

„Diskutovali jsme jednak o situaci v Liberci, o problémech, které tma jsou a které by bylo potřeba vyřešit. O stavu legislativy, která je v kompetenci ministerstva práce a sociálních věcí, o postupu legislativních prací a celkově o tom, co by bylo v nejbližší době potřeba v této oblasti provést,“ upřesnil Šimerka.

Jiří Rusnok v úterý poté, co ho prezident jmenoval premiérem, řekl, že by chtěl mít vládu sestavenou do dvou týdnů.

Jana Čermáková, Nikola Bojčev, Vojtěch Kouřímský, ak, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme