Premiér Sobotka ve sněmovně odmítl hlasy volající po referendu o czexitu

Česko by nemělo po vzoru Velké Británie pořádat referendum o vystoupení z Evropské unie. V debatě o takzvaném brexitu odmítl výzvy některých poslanců předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD. Podle něj je ale nutné, aby došlo k reformě unie, zejména v otázce ochrany vnější hranice a bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Zdroj: ČTK

Dohoda s Velkou Británií o jejím odchodu z Evropské unie musí být vzájemně výhodná. Česko by při jednáních, která nejspíš začnou až na podzim, mělo být tím, kdo bude uklidňovat atmosféru, řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Podle Sobotky by unie měla být méně byrokratická. Změny by ale měly řídit členské státy. I proto Sobotka navrhl vznik sněmovní komise, která by se postojem Česka k takzvanému brexitu zabývala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Míček je na britské straně, shodli se v diskusi o brexitu poslanci Ondřej Benešík (KDU-ČSL) a Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

„Využijme ty dva měsíce, které jsou před námi k tomu, abychom se pokusili vydefinovat oblasti, kde se shodneme o tom, kde posílit Evropu, kde ji nechat tak, jak je,“ řekl premiér.

Za tento návrh Sobotku pochválil i lídr opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek: „My bychom se měli pokusit a shodnout se na základních prioritách, které Česká republiky bude v rozhovorech prosazovat.“

Předseda ODS Petr Fiala v diskusi řekl, že by Evropská unie měla být flexibilnější a integrace by měla více respektovat odlišnosti mezi jednotlivými zeměmi. Jak upozornil, Česko musí být připravené na debatu o změnách základních evropských smluv.

Poslanci nakonec po více než dvou hodinách debatu přerušili. Kdy se k ní vrátí, není jasné.

Referendum o vystoupení Česka z Evropské unie a Severoatlantické aliance dnes podpořil prezident Miloš Zeman. Řekl to na shromáždění s obyvateli Velkého Meziříčí. Prezident podporuje právo lidí na takové hlasování, sám by byl ale proti českému odchodu z obou organizací.

Zeman je pro referendum o českém odchodu z EU a NATO, hlasoval by ale proti

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme