Polovina Českých center má přejít pod ambasády, mnohým diplomatům se to nelíbí

Ministerstvo zahraničí plánuje převést některá Česká centra přímo pod ambasády. Argumentuje, že tím stát ušetří. Pracovníci center, která mají za úkol propagovat českou kulturu v cizině, se ale obávají, že to naruší chod institucí. Za pravdu jim dávají i někteří bývalí velvyslanci a diplomaté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničních věcí

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničních věcí | Foto: Jaroslav Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Pořádají koncerty, výstavy nebo jazykové kurzy. Takzvaná Česká centra se starají o propagaci zdejší kultury v zahraničí. A to ve dvaceti zemích po celém světě. Jedenáct z nich by teď nově mohli mít pod palcem přímo velvyslanci, a to včetně atraktivních lokalit jakými jsou evropské metropole Brusel, Vídeň nebo Londýn. Vyplývá to z dokumentů, které má Český rozhlas Radiožurnál k dispozici.

„Plán, který máme, je, aby česká centra plnila, že nebudou propagovat pouze českou kulturu, ale že budou propagovat i další oblasti. Od ekonomické diplomacie chceme, aby ta česká centra lépe fungovala s ambasádami,“ popisuje důvody mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záměry převedení několika Českých center k ambasádám přibližuje Václav Štefan

Vyloučené není ani stěhování. Některá centra by se mohla přesunout přímo do prostor ambasád. Podle ministerstva zahraničí se tím ušetří peníze. Jenže plán, který úřad představil v tomto týdnu, přijali lidé z prostředí Českých center s rozpaky.

Oficiálně ho komentovat odmítají, ale hned několik jich řeklo, proč novinka podle nich chodu center spíše uškodí. „Oni nevědí, co s tím a chtěli by to převést, aby to bylo více zaměřené na business, což ale znamená, že kdyby se změnily ty hodnoty, na kterých to stojí, tak se to vlastně zruší,“ řekl jeden z pracovníků, který si přál zůstat v anonymitě.

Že by novinka mohla ohrozit chod center, ministerstvo zahraničí odmítá. Nebo že by měla omezit propagaci Česka v cizině. Mluvčí úřadu Lagronová navíc zdůraznila, že podoba změn ještě není definitivní.

Podpora má úřadu i v ústředí Českých center. Plán na přechod poloviny center pod ambasády kritizuje třeba bývalý český velvyslanec v Londýně Michael Žantovský. Podle něj hrozí, že novinkou Česko přijde o jeden z fungujících diplomatických nástrojů.

Podobně to vidí i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09: „Ještě trvá to přesvědčení z minulých dob, že jediné, co je zajímavé, jsou ta hospodářská čísla a vše ostatní je taková ta nadstavba.“¨

Česká centra jsou dosud příspěvkovými organizacemi ministerstva zahraničí. Jasno o jejich dalším osudu chce mít resort během několika měsíců. Do konce roku by se pak mohli rozjet první změny i v praxi.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme