Policejní odbory se reorganizace neobávají. Věří v garance policejního prezidenta

Koaliční roztržka kvůli reorganizaci elitních policejních útvarů se po krátkém oddechovém čase znovu vyhrotila. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD navzdory výhradám z koaličního hnutí ANO kritizovanou policejní reorganizaci podepsal. Proti reorganizaci jsou ale detektivové z ÚOOZ. Přes 280 z nich ji požaduje zastavit. Neobávají se jí naopak policejní odbory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Štěpánek

Milan Štěpánek | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Já i většina dalších policistů se pozastavujeme nad tím, že z tak ne nevýznamného, ale nikoliv zcela zásadního kroku, se stala věc vysloveně politická. Možná to bylo tím, že se někdo domnívá, že tato změna zasáhne nějakou protikorupční koncepci. To je ale nemožné,“ říká Milan Štěpánek, předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v policii a policejní reorganizaci mluvil Milan Štěpánek, předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR a analytička Radiožurnálu Jana Klímová.

„Jednak již při prvním setkání s policejním prezidentem minulou středu, kdy nám byla tato změna nastíněna, bylo jasně řečeno, že se na týmech, přidělování vyšetřovacích spisů, ani na obsazení služebních míst nic nezmění. To bylo dnes panem policejním prezidentem znovu zopakováno,“ pokračuje Štěpánek.

„Dokonce mluvil o tom, že jednal s nejvyšším státním zástupce, kdy mu nejen ústně, ale i písemně doloží, že nedojde k předávání takzvaně živých spisů někomu jinému. Že nebudou měněny vyšetřovací týmy. Vyšetřování poběží dál.“

Chovanec podepsal kritizovanou reorganizaci. Policie nesmí být divizí Agrofertu, vzkázal Babišovi

Číst článek

„Co se týká pohledu personálního, policejní prezident zaručil, že nedojde k žádným změnám v zařazení do tarifních tříd, k platovým změnám. Služební funkcionáři obou útvarů mají možnost se ucházet o stejná místa v nové struktuře,“ uvedl odborový předák.

Podle něj na jednání také padlo, že se jedná pouze o jakýsi prvotní krok. Do roku 2019 nebo 2020 má dojít k vybudování Národního kriminálního úřadu.

283 policistů za Šlachtou. Tuhý a spol. nám nebyli schopni ani načrtnout obrysy změn

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme