Pojišťovny chtějí zlevnit biologickou léčbu, ne všichni pacienti se k ní dnes dostanou

Může to být medicínská naděje pro 21. století. Biologická léčba pomáhá pacientům s roztroušenou sklerózou, rakovinou, léčí revma nebo lupénku. Jenže dosud je hodně drahá. Léky pro jednoho pacienta stojí několik stovek tisíc ročně, ale můžou přijít i na více než milion korun. Zdravotní pojišťovny proto chtějí péči zlevnit. Problémem se bude zabývat i ministerstvo zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pilulky. Ilustrační foto

Pilulky. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Biologickou léčbu vyzkoušel v minulosti třeba Ondřej Sellner, který se potýkal s lupénkou od svých 12 let. Popsal jak strupy na kůži rychle zmizely:

„Ten rozdíl je markantní. V řádu týdnů v podstatě všechny vnější projevy lupénky zmizí. Kvylita života je diametrálně vyšší.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ivety Vávrové a Jany Čermákové o snaze pojišťoven zlevnit biologickou léčbu

Svaz zdravotních pojišťoven, který sdružuje šest zaměstnaneckých pojišťoven, teď vyjednal pětiprocentní slevu na jeden lék. Zabírá právě na lupénku nebo revmatologická onemocnění.

„Nabízíme ošetřujícím lékařům, že pokud si zvolí pro své pacienty tento lék, tak dosáhnou určité úspory. Ta jim umožní, aby ošetřili další pacienty,“ říká prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Lék, který stojí 21 tisíc korun měsíčně, tak zlevní jen o jeden tisíc. Taková úspora podle lékaře Revmatologického ústavu Ladislava Šenolta nestačí:

Biologická léčba je pro pacienty s Bechtěrevem doslova vysvobozením

Číst článek

„Jakákoliv sleva je dobrá, ale rozhodně ne 5 procent, protože podle evropských regulí se předpokládalo, že sleva bude alespoň 20, spíše 30 procent.“

Biologická léčba využívá obranyschopnosti organismu k boji proti rakovině či některým autoimunitním chorobám díky tomu, že jsou v současné době lépe známé struktury a pochody na povrchu i uvnitř buňky. Na základě toho vědci nacházejí takové molekuly a pochody, které jsou typické pouze pro buňky spojené s nádorovým nebo autoimunitním onemocněním a v buňkách normálních tkání se buď nevyskytují vůbec, nebo jen v malé míře. Léčiva v rámci cílené biologické léčby působí pouze na tyto molekuly a pochody, zlepšují či opravují schopnost sebeobrany organismu. Doprovází je ovšem rovněž řada nežádoucích účinků. Největší překážkou většímu rozšíření jsou enormní ceny dnes dostupných preparátů. (Zdroj: Wikipedie)

Biologickou léčbu dostávají pacienti, u kterých tradiční léčba selhala a žádné léky nezabírají. Například v revmatologii je velké množství lidí, kterým by lékaři takovou léčbu chtěli napsat. Jenže už teď v polovině roku peníze na další pacienty nejsou.

Nejvíc peněz do biologické léčby dává Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Vloni zaplatila za 26 tisíc pacientů téměř 8 miliard korun. Ještě před pěti lety to bylo o 3 miliardy méně, říká mluvčí Oldřich Tichý.

„Ten nárůst, co se týče biologické léčby, je v podstatě nejrychlejší z nárůstů, co se úhrad týče,“ říká mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Pojišťovny chtějí péči zlevnit, aby se dostala víc pacientům, doplňuje člen správní rady VZP a poslanec za hnutí ANO Rostislav Vyzula:

„Zatím jsme příliš benevolentní. V podstatě všechny přípravky, které k nám přišly, pouštíme do léčby.“

Vyzula už vyzval ministra zdravotnictví, aby kvůli tomu svolal co nejdřív odbornou komisi. Svatopluk Němeček (ČSSD) požádal Státní ústav pro kontrolu léčiv a VZP, aby se problematikou zabývaly.

Jana Čermáková, dab, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme